vineri, 6 noiembrie 2015

Apple iPhone

Daca mai este nevoie de vreo prezentare, acesta este Iphone, primul model, denumit 2G, cunoscut drept cel care a propulsat compania americana pe culmi ale vanzarilor record. Multi nu vor fi de acord cu articolul acesta, asa ca rugamintea catre cei care nu doresc sa isi faca sange rau, este de a nu citi articolul. Poate afecta emotional.
Sa incepem cu specificatiile tehnice:
   -       Lansat in anul 2007
   -       Dimensiuni: 115x61 x 11.6 mm
   -       Greutate:135g
   -       Ecran: 3.5 inch
   -       Rezolutie: 320x480
   -       Ios: maxim upgrade la 3.1.3
   -       Spatiu de stocare intern: 4/8/16 gb
   -       Camera: 2mpx
   -       Wi-fi

   -       Bluetooth



La acest moment, evident, este din toate punctele de vedere expirat, vechi, vintage. Dar mai departe voi intra in detalii pe care le consider importante pentru acest model. Cine a avut un Iphone 2G stie ce putea sa faca si ce lipsuri avea, dar multi dintre consumatorii actuali de Iphone si nu numai, nu cunosc cum a fost sa ai un terminal functional care sa inlocuiasca destul de bine un calculator. Din punctul meu de vedere acesta a fost primul device complet. Primul telefon smart si prima piatra de temelie a smartphone-urilor de azi.




Asadar, sa incepem:
Design si functionalitate:
      ·      Touch-screen: Un cuvant imi vine in minte cand ma gandesc la prima experienta cu touch-screen-ul Iphone-ului 2G: fabulos. Simplu de utilizat, fara sa apesi ca un disperat pe display si cu toate acestea sa poti tasta cu usurinta un sms, e-mail , acestea erau experiente de-a dreptul unice pentru telefonia mobila de la acel moment. Sigur, erau telefoane care aveau touch-screen, aveau widget-uri si aveau atatea lucruri atat de aproape de a fi utilizabile dar nu erau. Apoi e vorba de lag-ul dintre ferestre, lag-ul aplicatiilor. Nu existau la Iphone 2G, sau erau nesemnificative.
      ·      Design-ul minimalist din perspectiva liniei telefonului, numarul de butoane fizice redus, faceau din Iphone un device de dorit, ca toate celelalte produse Apple de pana atunci. Spatele telefonului era facut din aluminiu, unde era gravat logo-ul Apple si detaliile bine-cunoscute de fabricare. Putin greu fata de alte telefoane, aceasta greutate se datora in mod evident si tehnologiei inglobata in acesta.

      











Aplicatii:
     ·      Mail: Aplicatia de e-mail de pe Iphone venea cu posibilitate de definire a casutei postale a utilizatorului intr-un mod simplu, convenabil si rapid pentru acesta. Daca pe un telefon in anul 2007 te conectai pe GPRS pentru a intra pe mail, acum mailul, casuta postala a utilizatorului era doar la o apasare distanta.
     ·      Itunes – initial in Romania, acest lucru nu era posibil de accesat de pe Iphone 2G, astfel incat Romania cel mai probabil nu era in lista americanilor pentru a crea o piata de desfacere si pentru produsele Itunes-ului. Ulterior, acest lucru s-a reglat.
     ·      App Store este primul magazin de aplicatii care a adus Iphone pe o scara pe care ceilalti doreau sa urce repede astfel incat sa se salveze de la colaps. App store este locul unde aplicatiile dezvoltatorilor se intalneau cu nevoia consumatorului de folosire a aplicatiilor dedicate pentru Iphone.
    ·      Camera foto. Iphone ingloba atata tehnologie incat aparatul foto era clar unul cel putin performant la acel moment. Daca telefoanele Nokia si Samsung faceau poze bune, Iphone a venit si a definit nivelul urmator de tehnologie in ceea ce priveste camera foto. Primul model de Iphone nu beneficia de camera frontala.
    ·      Ipodul integrat in Iphone dadea utilizatorului experienta unui produs complet. Navigarea pe net, ascultatul de muzica simultan si totul atat de simplu? Cei de la Apple asta doreau si au reusit.
    ·      Maps este o aplicatie integrata care putea determina locatia utilizatorului, se puteau gasi locatii, insa Maps nu functiona ca un GPS pe acest prim terminal. Lipsa modului GPS facea imposibila navigarea, insa era dedicata gasirii adreselor.
    ·      Stocks – ei bine, pentru cei care urmaresc actiunile, aceasta aplicatie este ideala. Pentru cei care nu urmaresc actiunile, e inutila. Totodata, inutila fiind, in anumite cazuri, nu putea fi stearsa.
    ·      YouTube – desi ulterior, colaborarea cu YouTube a fost retrasa, aplicatia fiind optional downloadata de pe AppStore, aceasta la momentul Iphone 2G venea preinstalata. Pentru mine YouTube a fost o aplicatie foarte accesata, redand la o calitate foarte buna clipuri video disponibile la acel moment. In plus, era o confirmare in plus, ca Iphone putea “duce” video si audio excelent, fata de alte device-uri de la acel moment care inca se chinuiau sa faca ori una ori alta. Imi aduc aminte ca Nokia lansase seria Xpress Music, care dedica un telefon mobil pentru un lucru important – muzica. Apple lansase un device complet pentru tot.
    ·      Weather – Interesant sau nu, acest mic program de meteo era destul de bine integrat printre celelalte aplicatii de pe Iphone. Informatiile nu erau uluitoare, evident vorbim de o aplicatie care arata prognoza meteo, insa era o aplicatie destul de buna.

                                   Then&Now


















Ce lucruri interesante se mai pot spune despre Iphone 2G, in afara de aplicatiile de mai sus, de caracteristicile sale si de design? Ei bine, consider interesant faptul ca la momentul lansarii, Iphone nu putea fi costumizat foarte mult. De asemenea, nici azi nu avem posibilitatea de personalizare foarte mare a Iphonului, precum se poate la telefoanele pe Android, insa unele din  putinele personalizari pe Iphone 2G era imaginea de Lock-screen, preschimbabila din Settings si ringtonurile, numai cele predefinite de catre producator. Ce se mai putea face, era reorganizarea aplicatiilor.
Nu se puteau face foldere, nu se putea schimba imaginea de fundal pe HomeScreen. De asemenea, nu se putea copia textul sau nu se putea insera o imagine in mail, nu se puteau edita pozele. Practic, era limitativ. Si cu toate acestea puteai face restul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu