joi, 21 noiembrie 2019

Apple eMac

eMac a fost lansat in anul 2002 printr-un proiect ambitios de revenire Apple dupa o serie de esecuri atat financiare cat si de imagine. Odata cu revenirea lui Steve Jobs la conducere, Apple urma sa devina din ce in ce mai inspirata prin modele ce urmau sa apara din acel an inainte.

eMac vine de la Educational Macintosh, proiectul prin care Apple a reusit sa promoveze propria imagine in Scoli prin acest calculator care era ieftin. Era prima data cand Apple lanseaza o campanie de introducere in scoli a unor computere dedicate. Cu toate acestea, calculatoarele au avut succes mai mare decat cel asteptat, dat fiind ca elevii care aveau acces la calculator erau incantati de forma acestuia, experienta generala intre software si hardware pe care eMac o propunea.
Desi a fost menit sa ajunga numai in scoli, dupa aproximativ 2 luni de la lansare, eMac a fost atat de cerut de clienti incat Apple a decis sa faca acest calculator si pentru acestia. Astfel, eMac a fost produs si inafara mediului educational, vanzandu-se cu 100$ mai mult fata de pretul cu care era vandut catre scoli. 
 Desi G3 se producea de cativa ani deja, diferenta intre G3 si eMac era pe langa cea vizuala cat si cea de dotare. eMac venea cu un procesor de 700 Mhz atunci cand s-a lansat in 2002. Cu timpul, Apple a produs modelul si cu alte procesoare, mai puternice. Unul din avantajele de a detine un eMac era ca faptul ca fiind entr-level in gama Apple, avea posibilitatea de a fi upgradat, atat cu memorie RAM cat si cu card WI-Fi.
 Modelul pe care l-am gasit este penultima generatie de eMac, de 1.25 Ghz, si 1 GB de RAM, facand din acest eMac un calculator foarte performant pentru acea vreme.
 Datele cu privire la serial si alte informatii similare se gaseau pe usita CD-rom-ului, un lucru inteligent facut de Apple si destul de vizibil.
 Design-ul intotdeauna mi s-a parut ca este similar cu al unui avion. Forma sa, spre spate, este una care seamana mai degraba cu botul unui avion, nu cu a unui calculator.
 Este adevarat ca, in spatele acestui design se gaseau de fapt multe componente menite sa fie introduse intr-un astfel de spatiu, insa cu toate acestea mi se pare fascinant.
 Diferenta intre eMac si G3, din punct de vedere al design-ului poate fi vazuta de fiecare. Desi in aceeasi directie era menit sa tinda, a rotunjimilor, G3 era putin mai mic, avea carcasa din spate transparenta iar ecranul era CRT normal, pe langa CRT flat asa cum il avea eMac.
 Diferentele din fata nu erau semnificative. CD-Rom-ul era practic in acelasi loc, boxele de altfel erau pozitionate la fel.
Un lucru interesant ar fi ca eMac singur cantareste 23 kg, facandu-l unul din cele mai grele calculatoare pe care le detin.
 Inca un lucru interesant as putea spune ca pana la eMac nu am vazut niciodata nimic facut de Apple in Europa. Si cu toate acestea este adevarat: Designed by Apple in California, Assambled in Czech Republic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu