Pagini

duminică, 17 noiembrie 2019

Ericsson MC218

In anul 1999 Ericsson lansa un model de PDA atractiv prin design, concept si tehnologie. Acesta, MC218, era facut pe platforma PSION Series 5 care avea aceeasi tastatura retractabila, Stylus, forma si componente interne. 

Daca pana nu cand am luat Ericsson MC218 nu auzisem de acest model, am aflat totodata de PSION care, impreuna cu Ericsson, au incercat sa dezvolte o latura a comunicatiei similara cu cei de la Nokia, prin modelele acestora - Communicator. Intr-o oarecare masura, MC218 poate fi comparat cu un Communicator, diferenta facand-o faptul ca Nokia venea in componenta sa si cu telefon si cu calculator, pe cand MC218 era doar un mini-calculator care putea face anumite lucruri mai bine.
Printre diferentele dintre Ericsson MC218 si Nokia Communicator putem nota faptul ca MC218 vine cu un touchscreen, usor accesibil prin Stylus-ul cu care venea in pachet, programe preinstalate precum Word, Excel si alte programe pe care le puteai accesa usor doar din meniul acestui device sau le puteai downloada de pe internet si le puteai instala prin cablul de date care venea in pachet cu device-ul.
Ca si accesoriu, MC218 venea cu o carcasa practica, care, pe langa faptul ca proteja device-ul, putea fi folosit si ca portofel, cardurile de credit, documentele de identitate putand fi inserate in lacasul special creat pentru acestea.

Acest sistem era creat sa tina in loc device-ul si a il impiedica sa scape din interiorul carcasei.
MC 218 venea cu un card de memorie produs de Samsung, cu o baterie pentru memoria calculatorului iar alimentarea acestuia se facea prin baterii normale, R6. Cardul de memorie era un accesoriu important pentru a putea tine datele sau a le face back-ul insa era mult prea mare si asa pentru standardele anilor.
Stylus-ul este unul de dimensiuni impresionante, care se insera sub aparat si era retractabil prin apasare.
In mod evident, ecranul este monocrom, tehnologia neavand posibilitatea la acel moment sa confere culori care sa fie placute ochiului sau care sa reproduca in totalitate calitatea pe care o aveai pe un device fie el calculator sau laptop.
Ecranul era iluminat, culoarea fiind un verde pal, destul de comun pentru acea era, Nokia 9110 avand aproximativ aceeasi nuanta ca si PC218.
Din punct de vedere al conectivitatii, MC218 are Infrarosu iar in pachetul device-ului era inclus accesoriul (infrarosu) pentru telefoanele Ericsson din acea perioada. Desi in poza de prezentare apare un alt telefon Ericsson, eu am incercat cu un telefon din colectia mea si a functionat, insa fiind infrarosu, acesta este un exercitiu mai degraba de rabdare.
Notabil este si faptul ca are reportfon, cu butoane dedicate sub device si care erau accesibile imediat ce aveai nevoie de aceasta functie.
Am gasit acest device tot pe internet, vanzatorul fiind un geolog care a folosit acest device pentru activitatea sa in era in care acest device a aparut. A fost foarte multumit de device si cu toate acestea l-a pastrat intr-o stare exceptionala, folia de pe capacul device-ului este inca acolo, folia de pe adaptorul infrarosu pentru telefon inca este pe acesta.
In concluzie, un device interesant insa cred ca motivul pentru care acest tip de device nu a prins pe piata este faptul ca pentru a ii opera toate functiile, inclusiv e-mail, sms, etc, aveai nevoie de telefon. Conectat prin cablul de date, intr-adevar, MC218 putea fi un mini-calculator pentru momentele in care aveai nevoie de unul. Insa, ca si concept, sa ai 2 device-uri pentru un singur lucru nu mai era ceva ce lumea cauta, Nokia lansa modele din ce in ce mai competitve, Ericsson deja dezvolta alte si alte modele iar pe piata momentului, MC218, Psion, nu erau ceea ce lipsea.
Insa, de dragul tehnologiei, ma bucur ca exista si astfel de device-uri din pricina diversitatii de idei, concepte si inovatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu