Pagini

joi, 7 noiembrie 2019

Macintosh Twentieth Anniversary

1997 este anul in care Macintosh implineste 20 de ani si cu aceasta ocazie decide lansarea unui computer revolutionar, aniversar si foarte avansat pentru acea perioada. Un calculator care vine cu un subwoofer si boxe Bose.

Este unul din cele mai importante componente din colectia mea si in cele ce urmeaza vom vedea ce reprezinta acest calculator, cui se adreseaza si cat costa.
20 de ani de la lansarea Macintosh acestia decid producerea intr-un numar de 11.000 de exemplare a unui calculator aniversar. Macintosh 20th anniversary era atat performant din punct de vedere al specificatiilor tehnice cat si foarte interesant din punct de vedere al designului.
 Povestea spune ca atunci cand Macintosh 20th Anniversary pretul a fost de 7500 de dolari, care pentru 1997 era o suma importanta. Asadar, clientii care comandau nu mergeau in magazin sa isi ridice calculatorul ci un reprezentant Macintosh venea acasa, in costum, si instala calculator.
 Daca vorbim de calculator, acesta venea in cutia sa cu 4 cutii (sa le zicem sub-cutii). Una din ele contine manualele de utilizare, cd-uri, dischete, Apple Stickers in culorile originale, memorii, dongle pentru cablul de retea, si alte accesorii.
 Urmatoarea cutie continea tastatura care avea integrat track pad detasabil, putand fi folosit ca si pozitionarea unui mouse. Rest pad-ul este din piele.
 A treia cutie continea subwooferul Bose. Cablul de alimentare al calculatorului in subwoofer se conecteaza. Printr-un fir extrem de complex se face conexiune intre subwoofer si calculator.
 In final, in cutia numarul patru se afla calculatorul. Este un calculator spectaculos, insa pe mine m-a cucerit in primul rand ceea ce Apple face si in ziua de azi: prima impresie. Modul in care sunt asezate cutiile, accesoriile arata ca tineau inca de atunci la modul de prezentare si isi doreau sa faca prima impresie memorabila. Pentru mine au facut-o.
 Calculatorul in sine vine cu un MacOs vechi, in mod evident, insa si astazi functional in limitele lui.

 Se poate vedea cateva informatii despre calculator, dar nu comparabil cu ceea ce astazi se poate vedea la "About" la calculatoarele recente.
 Interesanta era si lista de programe cu care venea instalat calculatorul. Printre preferatele mele, Photoshop. :)
 CD-player-ul era pozitionat central si odata inserat cd-ul, calculatorul reda instant muzica de pe CD. In mod normal, dupa ce introduceai un cd cu muzica intr-un calculator cu Windows, se deschidea o fereastra, selectai track-urile si urmai cursul firesc.
 Da, venea si cu floppy disk, de altfel la fel de functional pe acest calculator ca si restul componentelor, 22 de ani mai tarziu.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu