Pagini

vineri, 22 noiembrie 2019

Toshiba T1000

Anul 1987 venea cu inovatii si tehnologie mobila de luat in considerare de orice om care avea nevoie de libertate in miscare. Asa ca Toshiba lanseaza modelul T1000, competitorul lui IBM Convertible. 
Ce este cu adevarat interesant este ca pentru acel moment, Toshiba T1000 venea cu un "pachet" mic, in forma unui laptop care nu avea HDD, fiind mai degraba read-only decat un device de stocare al informatiilor. Puterea procesorului era de 4.77Mhz, 512 kb de RAM.
 Marele avantaj evident este floppy disk-ul care era un accesoriu obligatoriu mai ales pentru astfel de device-uri la care memoria HDD era inexistenta.
 Toshiba T1000 era un device care opera exclusiv MS Dos, nefiind capabil in nici-un moment sa ruleze nici cea mai veche versiune de Windows, NT.
 Ca diferente notabile intre IBM Convertible si T1000 se poate enumera portul serial si paralel pentru conectare cu un monitor extern. Totodata, T1000 avea un LCD monocrom la care se putea regla numai contrastul si nimic altceva.
 Laptopul a fost numit in 1988, de catre PC Magazine, "Editor's Choice" dintre alte 12 laptopuri ale momentului. Deschiderea laptopului se facea aproape de la jumatatea sa, descoperint astfel si tastele care, pentru un device nu foarte mare, erau generoase si usor de tastat.
 32 de ani mai tarziu, de la aparitia laptopului, am gasit un exemplar functional, care arata bine pentru varsta sa, are in continuare sistemul de operare functional iar bateria acestuia inca tine cateva zile. E adevarat ca inafara de o "butonare" simpla nu prea are multe alte solutii de comunicare.
 Pentru cei care cunosc sistemul DOS, se poate numi ca acest laptop are o versiune basic, un fel de Open Android al momentului.
 Citeste inca dischetele cu usurinta, are cateva programe dar nu ceva de notat. Este o piesa de colectie importanta, care este cu atat mai interesanta daca functioneaza si arata decent pentru varsta sa.

 Comparat cu un laptop de generatie actuala, T1000 pare putin mai mare insa nu cu mult. Multe laptopuri ale momentului erau cu mult mai mari, acesta fiind intr-adevar unul foarte portabil.
 Discheta poate fi considerata un fel de port USB/USB C din ziua de astazi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu