Pagini

marți, 3 decembrie 2019

Apple G4 Cube


 Se pot spune multe despre Apple si ascensiunea sa dupa momentul revenirii lui Steve Jobs la conducere, la sfarsitul anilor '90. Unul din cele mai importante, iconice si interesante modele de calculatoare lansate a fost Apple G4 Cube. Asa cum ii spune si numele, este un cub de 8 inchi care in definitiv era tot calculatorul si a aparut in anul 2000.


Interesant! Butonul de pornire era touch. Si atunci cand era apasat incepea sa pulseze. Foarte interesant este faptul ca seamana foarte mult cu butonul de pe HomePod care avea sa apara cu multi multi ani dupa aparitia Cube-ului
E adevarat ca vorbim de unitatea centrala acum, care venea la pachet cu un procesor de 450 sau 500 MhZ , 64, 128 sau 256 Ram si un HDD de 20, 40 sau 60 GB. Pe langa toate acestea in cutie era prezent un CD/DVD-Rom. Introducerea CD-ului/DVD-ului se facea pe verticala. Ce nu era prezent in interior era ventilatorul. Apple a decis ca acest calculator va fi produs fara venilator pentru racire, bazandu-se numai pe recircularea aerului. 
 Astfel, calculatorul era foarte silentios, cu mult mai silentios decat celelalte calculatoare ale momentului. Fascinant sau nu, calculatorul chiar era silentios, si mai ales - nu se supra-incalzea.
 G4 Cube a fost o inovatie in domeniu, mai ales din punct de vedere al designlui insa avea o mare problema: pretul. Unitatea singura costa aproximativ 2700 dolari, in banii actuali. Pe langa acest lucru mai costa si monitorul, Apple Cinema, boxele care se conectau prin USB.
 Recunosc ca atunci cand am vrut sa achizitionez Cube-ul eram cu mult mai entuziasmat decat atunci cand l-am primit. Motivul care mi-a schimbat entuziasmul este numarul de cabluri. Dar banuiesc ca era normal. Pe de alta parte, am gasit totusi interesant Cube-ul din restul lucrurilor pe care le oferea.
 Intors invers, miezul Cube-ului se poate scoate apasand pe o maneta care se ridica pentru a avea posibilitatea de extragere a miezului.
 Asadar, odata scos miezul se regasesc componentele placii de baza, cardul airport pentru Wi-fi, memoria Ram, HDD, etc.
 Motivul pentru care au facut acest lucru, era evident solutia de uprgade pe care o puteai accesa daca iti doreai.
 Nici era nevoie sa stii foarte multe despre calculatoare, era suficient sa te uiti atent la anumite piese si iti puteai da seama ce si cum.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu