Pagini

duminică, 1 decembrie 2019

Apple iBook G3

iBook G3 este unul din cele mai interesante și revoluționare laptopuri lansat de către compania americana. De ce? Este relativ simplu. 


Anul este 1999, Apple lansează în forță modelul iMac G3 ca o alternativa pentru calculatoarele desktop de o plictiseala vizuala crunta. Următoarea mutare era piața laptopurilor, evident. Dacă modelul iMac G3 urma sa prindă bine, iBook G3 urma sa scrie istoria.
Simplu sau nu, calculatorul avea o mare și importanta caracteristica: designul. Numit și "Clamshell" acesta se deschidea ca o scoică.
În spate avea incorporat un mâner care ajuta la purtarea laptopului în deplina siguranță și comoditate. Pe de alta parte, era conceput astfel încât, atunci când îl purtai asa, logo-ul Apple sa fie poziționat corect pentru ca ceilalți sa vadă compania producătoare. Știu, pare o ciudățenie însă Apple investea enorm în lucruri simple care sa ducă la vânzări mari.
Pe lateral iBook venea cu ieșire pt modem, ethernet, un usb și un jack pentru căști.
Odată deschis iBook-ul acesta prezintă o tastatura comoda din punct de vedere al poziționării sale, făcând scrisul ușor și plăcut. Track-pad-ul nu era unul generos însă adecvat erei în care calculatorul apăruse. Butonul de selecție era doar unul singur, Apple făcând la acel moment inclusiv pentru iMac un singur buton în loc de 2 (click left și click right) asa cum competiția deja o implementase.
Instalarea numelui pe interiorul carcasei ecranului era ceva ce Apple urma sa introducă pentru toate laptopurile sale. Chiar și în prezent, Apple are imprimat numele laptopului, fie ca vorbim de MacBook Pro sau MacBook Air.
O boxa era amplasata deasupra tastaturii pentru un sunet decent. Calculatorul achiziționat este primul pe care îl am în formatul tastaturii AZERTY.
iBook G3 și G4 într-o mica comparație din punct de vedere al dimensiunii.
Se vede clar cum G4 urma sa ii facă o concurenta lui G3 prin dimensiune, design mai atractiv pentru cei care doreau sa poarte un laptop Light și puternic.
G4, comparativ cu G3 venea doar în culoarea alba.
Încărcătorul era unul interesant. Incorpora și soluția de rulare a firului, astfel încât acesta sa nu rămână prea lung și chiar și pentru călătorie, era simplu de carat.
Incarcatorul are acelasi principiu de conectare ca si G4, cu un led care indica atunci cand incarca, cand era bateria plina.
Mac OS X era valabil si pentru iBook G3, desi posibilitate de rulare era redusa. Din pacate, in schimb, calculatorul achzitionat are probleme cel mai probabil cu hardul, dat fiind ca acesta este imposibil de resetat la setarile de fabrica sau sa fie reinstalat OS-ul.
Calculatorul este achizitionat de la un vanzator care a prezentat ca singurul defect era acela ca trebuie reinstalat OS-ul, nicidecum faptul ca probelemele sunt mai degraba legate de HDD si de faptul ca tastatura nu functioneaza in partea de jos. Chiar si conectat cu o tastatura prin USB, iBook nu se poate reseta la setarile de fabrica.
Dezamagitor este atunci cand un utilizator da informatii gresite despre produsul pe care il vinde, lucru care este deseori intalnit pe site-ul de comert SH din Romania. Dat fiind ca de anul acesta m-am mutat in Danemarca, toate produsele achizitonate de aici au fost fie 100% functionale, fie aveau defectele semnalate in anunt, ceea ce facea din experienta de cumparare una bazata pe incredere.
Comparatia dintre iBook G3 si iMac G3. Comparatia este una interesanta, dat fiind ca ambele calculatoare au venit cu lucruri noi pentru utilizatori cat si cu diverse culori. iBook G3 s-a lansat exact in culoarea prezentata in articol si face parte din primele modele lansate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu