duminică, 1 decembrie 2019

Ericsson MC16

Ericsson MC16 a aparut in anul 1998. In anul 1998 sa ai un astfel de device, din punctul meu de vedere, fie aveai nevoie de un inlocuitor al calculatorului existent fie iti petreceai mai mult timp inafara biroului sau casei si aveai nevoie de un mini-calculator care sa iti faciliteze accesul la date, fisiere, date si informatii. 
Ei bine, fascinant sau nu, Ericsson MC16 venea cu Windows CE, o varianta de Windows Mobile care rula atat programele Windows, cum ar fi Word si Excel, cat adaptat si pentru device-ul in sine, astfel incat Hardware-ul sa se imbine perfect cu software-ul.
MC16 avea un display care se putea accesa cu ajutorul Stylus-ului. Un display as spune generos pentru un device asa mic.
Design-ul era unul minimalist, pen-ul avea lacasul sau aflat in dispozitiv. Niciun led nu isi facea aparenta pe device.
Ecranul se desfacea apasand butonul care elibera clema de prindere, spre deosebire de modelul MC218.
Device-ul avea sub el lacasul unde se introduceau bateriile, normale, 2 la numar, un lacas pentru un PCMCIA, altul pentru card de memorie, inca unul pentru bateria placii de baza, R2032. Ultumul lacas, opus fata de cel unde se introduceau bateriile nu am inteles pentru ce era.
Ericsson MC16 venea cu o carcasa de piele care, la fel ca si in cazul MC218, putea fi folosita ca si portofel sau portcard.

Interesant design pentru cei care nu vroiau sa plece decat cu un device, cartile de credit si ID-ul. Probabil ca nu au fost multi care au facut asta, dar se pare ca Ericsson MC16 cu asta se prezenta clientilor.
MC16 vs MC218. 2 device-uri de la Ericsson care pot fi considerate mini-calculatoare insa departe de a fi chiar asta. Dintre cele 2, MC16 mi se pare un mini-calculator chiar adaptabil unora care aveau nevoie de asa ceva.
Ca si dimensiuni, MC16 era si putin mai mare, asta dand voie tastelor sa fie mai aerisite, tastarea pe el facandu-se mai usor si comfortabil, fata de modelul MC218. Acesta din urma ducea lipsa de spatiu, ecranul desi suficient de mare pentru un device de genul sau, parerea mea este ca au complicat inutil acest spatiu cu shortcut-uri pentru anumite functii. Inutil de altfel. Nu era atat de complicat sau de vast sitemul de operare incat sa ai nevoie de shortcut-uri.
Din punct de vedere al design-ului si soft-ului, cele 2 device-uri nu prea au mare lucru in comun decat numele sub care se se prezentau publicului. All in all, nu pot sa spun decat despre MC16 ca este unul din putinele organizatoare care poate avea o idee de mini-calculator in el. Nu aplicatiile m-au convins, nu multitudinea de programe ulterior instalabile, ci un singur lucru: tastarea si placerea de a petrece timpul in fata unui ecran pe care sa il umplii cu text scris bine si lejer, pe un dispozitiv mic si incomod, la prima vedere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu