Pagini

joi, 30 ianuarie 2020

Compaq SLT/286

Dacă ar fi sa ne gândim ca istoria calculatoarelor am putea nota ca si debut oficial în segmentul laptopurilor și pe Compaq SLT/286, apărut în anul 1988.



Desigur, multe firme concurente isi manifestau interesul pentru producerea laptopurilor în acea perioada, printre care IBM, Toshiba care deja erau la al doilea sau alt treilea laptop produs. Compaq se lauda cu o baterie longeviva, care putea ține până la 3 ore, un procesor Intel rapid de 12MHz și un ecran LCD VGA.
Sunt multe de spus despre acest laptop și am sa încep cu faptul ca la acel moment putea venea cu modem sau fără modem. Este comparabil cu a avea sau nu Wi-Fi azi și nici ieșire Ethernet.
OK, nu neapărat comparabil momentul deoarece la momentul respectiv nu exista internet, și cu atât mai puțin cel care exista astăzi, deci sa ai modem la laptop era mai degrabă o fiță.
Dar dacă îți permiteai puteai avea acest lux. Pe partea de porturi putem mențină o ieșire PS pt un mouse, ieșire pt un monitor extern a cărui redare era culor, deși ecranul LCD al lui Compaq era monocrom, ieșire pt imprimanta și alte periferice.
Întrarea pentru cablul de Dial-up. Clasica dar facila. Oarecum.
Comparând cât de departe a ajuns tehnologia nu cred ca mai este nevoie sa spun ca laptopurile de azi, mai bine spus ultra book urile de astăzi, par sa nu mai aibe nicio legătură cu ce e întâmplă la sfârșitul anilor '80.
Dacă ar fi sa comparam, Compaq SLT /286 are aproximativ 13,3", ceea ce nu este departe de standardele zilelor noastre unde majoritatea ultra book-urilor sunt în medie de 13".
Insa cam acolo se termina comparațiile specifice dimensiunilor. Pentru o comparație de grosime mi-ar trebui minim 10 MacBook Air și nu sunt convins ca ar fi suficiente pentru a face testul de grosime cu SLT /286.
Altfel spus, laptopul arata a fi mare, greoi și nu e departe de adevăr. Calculatorul în sine are aproximativ 4.5 kg fără baterie, aceasta fiind scoasa de fostul proprietar probabil la un moment dat în istorie dat fiind ca putea sa curgă din elemenți acesteia pe placa de baza a laptopului.
Compaq SLT /286 venea cu unitate de dischete clasica, de 1.44 MB. Ce mi se pare interesant în schimb este ca în dreapta laptopului, opus e unitatea de disc existenta exista sablonat un alt spațiu care seamana izbitor cu o posibila a doua unitate de dischete. Interesant spun pot ca dacă acest lucru se putea întâmpla era clar ca laptopul putea avea o putere sporita pt transferul datelor, copierea dischete și asa mai departe. 
Pe de alta parte, ceea ce azi nu mai exista în lumea IT este un laptop cu toarta. Da, este ciudat ca SLT/286 avea însă să nu uităm că avea aproximativ 4.5 kg.
Încărcătorul. Doamne, ce încărcător. Dacă ar fi sa fac un top al lucrurilor ciudate pe care le-am văzut pana acum în lumea tech încărcătorul acesta ar fi premiant. Este imens, are 2 leduri și o mufa de încărcare care nu se poate replica. Este cel mai ciudat încărcător pe care l-am văzut și pt ca este într-o condiție foarte bună.
Revenind puțin la comparația cu MacBook, o alta asemănare este ca amândouă au panou LCD. Doar ca SLT /286 are un ecran monocrom, unul din cele mai performante ale vremii.
Compact însă mare. Nu foarte elegant, nu foarte ciudat. Simplu dar eficient as spune ca și părere generala despre Compaq. 
In mod evident, Compaq SLT/286 functiona cu ajutorul Ms-Dos-ului si din ce am descoperit pana cum, nici macar Windows 1.0 nu am gasit sa fi functionat pe acesta, desi alte calculatoare (laptopuri inclusiv) ale momentului puteau rula si acest software.
Tastatura retractabila. Da, multi producatori de laptopuri de la acea vreme aveau aceasta idee in minte pe care o implementau in laptopurile lor, tocmai din motive care tineau de greutatea laptopului. Pt ca un consumator sa fie multumit cu alegerea facuta, acesta putea opta fie sa tina laptopul pe bilou si sa isi apropie tasatura, fie sa o tina in pozitia normala pe laptop. Cam greu sa misti mereu 4.5 kg pentru o pozitie comoda. Plus ca la ce grosime avea Compaq SLT/286 era aproape imposibil sa tastezi pe el in pozitia normala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu