Pagini

duminică, 26 septembrie 2021

Blackberry Z10

Multe sunt motivele pentru care Blackberry a devenit din gigant un nume de ocolit in materie de telefoane mobile, in 2021. Z10 este unul din acele motive pentru care Blackberry a jucat jocul gresit in timp ce competitia juca intr-o liga diferita.
Cine isi mai aduce aminte, Blackberry reprezenta aproximativ jumatate din piata telefoanelor mobile, una din cele mai proeminente companii ale anilor 2000. Diferenta intre Blackberry si celelalte telefoane mobile era in primul rand tastatura fizica, lucru care de fapt era ca o semnatura proprie, marca Blackberry. As extrapola si as spune ca Blackberry era ca un Chef si Signature Dish-ul sau era tastatura QWERTY. 
Cu Blackberry Z10 si Z30, Blackberry a incercat sa isi schimbe aceasta caracteristica prin introducederea ecranului touch. Miscarea aceasta venea in urma succesului rasunator a lui iPhone care castiga din ce in ce mai mult teren pe partea SmartPhone-ului cu ecran tactil iar alti concurenti, precum Samsung, se ridicau in clasament, bazat pe aceeasi caracteristica.
Atunci cand s-a lansat, Blackberry Z10 a fost primit bine insa nu pentru mult timp. Spun asta pentru ca Blackberry Z10 se baza tot pe sistemul Blackberry OS10. Un sistem limitativ, extrem de ermetic pentru utilizator, bazandu-se pe un sistem de operare Android invechit si complicat de "manevrat" in anumite cazuri. Revin mai tarziu la acest topic.
OS10 alaturi de Z10 venea absolut cu toate caracteristicile unui sistem modern de operare, Magazin de aplicatii, Wi-fi, etc. Din pacate pentru OS10, anii care au urmat nu au fost tocmai prietenosi. Blackberry din pricina incercarilor de a oferi varietate clientilor sai, nu a tinut cont ca platforma Android este una mai sigura si care ofera mai multe posibilitati si au refuzat mutarea terminalelor urmatoare pe acest sitem.
Astfel, consumatorii au preferat achizitinarea unor terminale care se puteau costumiza usor si in diferite feluri decat un telefon ale caror aplicatii urmau sa dispara usor usor sau sa nu se mai actualizeze dat fiind ca dezvoltatorii acestora erau constienti de pierderea cotei de piata a lui Blackberry.
Desi un terminal frumos estetic, limitarile soft au devenit pentru 2021 mai mult decat majore. Mai mult din 2022 Blackberry va anula orice suport OS pentru terminalele sale. 
Trist dar adevarat. O poveste care sigur va fi transpusa intr-un film, intr-o buna zi. Cum unul din cele mai influente companii de telefonie mobila a crescut si a decazut in mai putin de un deceniu, cum lipsa de orientare catre nevoile clientului a devenit exact motivul pentru care compania a intrat in colaps.
Blackberry Classic a fost o relativa salvare temporara a companiei, acesta fiind raspunsul la incercarile de revigorare a companiei. Dar nici acest model nu a avut succesul scontat. Nimic de altfel nu a avut sa readuca viata in compania canadiana, dat fiind ca meciul era pierdut. Totul a fost pierdut prea simplu, din pacate, oricate modele au lansat ulterior.
Trist si totusi adevarat cum aceasta companie a pariat totul pe propria lor idee de business, propriul sistem de operare care in definitiv, ca si in cazul Nokia, a fost abandonat de catre utilizatori in favoarea sistemelor mai performante de operare, precum iOS si Android.
Daca si-ar fi calibrat bine jocul ar fi observat ca multe companii s-au lansat cu sistemul de operare Android, propulsandu-le de la firme no-name la companii de miliarde de dolari, precum OnePlus. Nici Symbian si nici Blackberry OS nu ar fi avut loc pe o piata precum cea de astazi. Nici sistemul de operare pe care Huawei il foloseste azi (stock Android) nu va avea un succes teribil si prezic ca Huawei va avea aceeasi soarte precum Nokia si Blackberry, in urmatorii 5 ani.
                                     Nimic nu se compara cu neadaptarea pe piata cu criteriile acestora. 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu