miercuri, 13 noiembrie 2019

Nokia 9500 Communicator

Nokia 9500 a aparut in anul 2004, urmare a succesului predecesorului sau Nokia 9210i. Cu o pauza de aproape 2 ani in care Nokia a lucrat intens la dezvoltarea Nokia 9500, acesta venea cu noutati care urma sa se transfere si urmatoarelor modele de communicator.



In primul rand Nokia 9500 nu mai avea difuzorul pe spatele device-ului, asa cum Nokia Communicator il avusese pana atunci, pornind de la Nokia 9000 pana la 9210i. Totodata, Nokia 9500 este primul din linia Communicator care nu mai venea si in varianta "i". Au produs un singur model de Nokia 9500.

 Venea cu ecran color atat pe display-ul central cat si pe communicator, facandu-l astfel fresh, up-to-date cu celelalte device-uri de pe piata.  Tastatura era imbunatatita fata de modelul anterior, neavand spatii despartitoare intre tastele communicatorului insa totusi special gandit sa poti butona usor pe acesta.
 In plus, Nokia 9500 venea cu camera foto VGA, lucru care il facea si mai interesant, tinzand sa fie un device complet. Memorie extensibila prin card MMC iar memoria interna era de 80MB.
Din punct de vedere al conectivitatii, acesta venea cu obisnuitul port infrarosu, asa cum veneau si restul modelelor de Communicator de pana atunci dar si cu conexiune Wi-fi. Primul de altfel Communicator care venea cu acest tip de conexiune. In ziua de azi, aceasta conexiune prin acest device este una lenta iar browserul este neadaptat cerintelor paginilor de internet actuale.
 Bineinteles, conexiunea prin cablul de date era menita sa transfere date mai usor intre calculator si communicator. Date precum aplicatii se puteau trimite atat prin Bluetooth, Infrarosu, astfel incat, telefonul se putea personaliza intr-o oarecare masura.
 Nokia 9500 venea cu Symbian 7.0, un software performant la acel moment si destul de personalizabil. In ceea ce ma priveste, telefonul era interesant mai mult de personalizat decat de purtat in buzunar.
De fapt si de drept, in opinia mea, acesta este cel mai putin de succes Nokia Communicator pe care Finlandezii l-au produs. Din punctul meu de vedere Nokia 9500 venea putin cam tarziu in joc cu un design putin cam mare, in timp ce lumea isi dorea telefoane din ce in ce mai mici. Pe langa acest considerent, Nokia 9500 nu venea cu ceva WOW ci mai degraba venea sa ocupe locul urmatorului Communicator. Nimic de contestat, era un telefon bun, insa poate putin prea tarziu in joc intrat, mai ales din pricina gabaritului. In acelasi an 2004 Nokia lanseaza Nokia 9300 si apoi in 2005 Nokia 9300i. Poate ca dupa o intrerupere de 2 ani de zile, intre 9210i si 9500 au avut timp sa dezvolte Communicatorul dar cel mai probabil vanzarile slabe ale lui 9500 au impulsionat scoaterea urmatorului model, mai mic, mai practic si mai placut de tinut in mana, 9300. Prin 9300 si 9300i acestia eliminau si camera, lucru care imi spune ca fiind mai mic decat 9500, 9300 venea cu un sacrificiu din punct de vedere al design-ului, si anume camera foto. Asta fie poate fi pusa pe seama regandirii rapide si lansarii in tocmai a 9300 fie pur si simplu asta era solutia gasita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu