duminică, 29 decembrie 2019

Macintosh Twentieth Anniversary 1997 vs iMac 2007


Poate ca va intrebati de ce aceasta comparatie. Probabil ca va intrebati de ce am ales sa scriu despre aceste 2 calculatoare. Ei bine, ma intreb de ce a facut efortul Apple pentru a lansa pentru a 20-a aniversare un calculator dedicat acestui eveniment. Asa ca m-am decis sa imi expun pararea referitoare la TAM (Twentieth Anniversary Macintosh) in comparatie cu un iMac 2007, lansat la fix 10 ani de la lansarea TAM.

Ei bine, asa cum se stie deja, compania Apple Computers a fost lansata in anul 1977 de catre Steve Jobs si Steve Wozniak. La 20 de ani, pe cand Steve Jobs nu mai facea parte din Apple, Macintosh lanseaza Twentieth Anniversary care este catalogat ca unul din cele mai importante lansari ale companiei, de la acea vreme. Calculatorul, asa cum l-am mai prezentat si in trecut, este o minune tehnologica, avand monitor LCD fata de CRT, asa cum erau majoritatea calculatoarelor vremii.
Pe langa designul calculatorului, acesta venea ca si parte integranta cu boxe si subwoofer Bose. Prima colaborare intre Apple si Bose. Ceea ce ma contrariaza in fapt este de ce Apple a ales sa faca un singur model aniversar iar 10 ani mai tarziu nu a continuat traditia. De asemenea, la 40 de ani, de asemenea, nu a iesit cu un model aniversar, TAM fiind singurul calculator aniversar lansat pana in acest moment de catre compania americana.
Ca si comparatie, TAM venea cu o tastatura compacta, un track-pad detasabil. care putea fie sa stea integrat in tastatura fie oriunde decidea utilizatorul. In comparatie cu iMac 2007, acesta venea cu o tastatura in tonalitatea noului calculator - aluminiu si plastic. Mouse-ul era unul transparent, conectivitatea fiind prin USB.
Din punct de vedere al OS-urilor, TAM venea cu un OS 8 pe cand iMac ruleaza MacOs X, evident mult mai actual. Ambele calculatoare veneau cu CD-player, TAM fiind singurul care inca mai avea unitate de dischete. 
Am facut o comparatie intre cum se aude TAM prin sistemul BOSE si iMac 2007. Impresionant este sistemul BOSE, avand in continuare o redare impecabila chiar pentru cei 22 de ani de existenta ai sai. Asadar, am obtinut o medie de 101.9 dB cu un max de 105.3 dB. 








Spun ca este un scor bun pentru un device care are o varta considerabila, rezultat care ii voi compara cu cel al lui iMac 2007 iar pe viitor voi compara si cu alte device-uri de aceeasi vechime sau mai noi pentru a vedea care sunt diferentele. Acum a venit randul iMac pentru testul sunetului si cat de mult poate duce.


Media 86.9 dB cu o maxima de 91.7dB. Testul a fost facut la nivelul maxim al celor 2 calculatoare, cu mentiunea ca TAM are un subwoofer foarte puternic care in continuare reda bass-ul foarte bine, clar si puternic. iMac are boxele integrate in interiorul caroseriei sale, facand-ul astfel putin mai slab sunetul.
Pentru urmatoarea comparatie am mers pe partea vizuale, asa cum de altfel, Apple este obisnuit sa focuseze toate produsele sale. Aici sunt diferente semnficative intre cele 2 modele, 10 ani se simt ca fiind investiti si in design. Desi ambele sunt calculatoare all-in-one, diferenta principala intre iMac si TAM este faptul ca TAM se alimenteaza prin Subwoofer nu direct prin cablul de alimentare. Din punctul meu de vedere mi s-a parut o miscare riscanta dat fiind ca subwoofer-ul nu trebuia neaparat sa fie considerat parte integranta a unui calculator insa se pare ca asa a fost tratat si asa va ramane.
Pe lateral, la TAM exista unitatea de dischete iar pe iMac este unitatea optica prezenta. Cred ca Apple a avut o sursa de inspiratie de la TAM atunci cand au facut design-ul iMac.
Pe spate avem cablul de alimentare ne-detasabil, la TAM si cablul de alimentare detesabil la iMac. Amebele au suport metalic ajustabil, ambele fiind interesante din punct de vedere al designului.
Tototdata, TAM are un ventilator care se vede pe spate, in comparatie cu iMac la care nu se vede niciun ventilator.

Iesiri pentru tastatura, modem, etc, cu dirijator de cabluri pentru a putea fi organizate pentru o fluiditate sporita.
Porturile iMac sunt cele clasice, lipsind port card de memorie.
Subwoofer-ul are un design interesant, nimic mai adevarat. Ce ma contrariaza este cablul de alimentare al TAM-ului care este cel mai ciudat pe care l-am vazut vreodata.
Acesta are "n" pini conectabili cu subwoofer-ul. Cu toate lucrurile pe care TAM le expunea prin prezenta sa, consider ca a fost un calculator extrem de interesant. Mai mult, pentru mine va ramane un mister de ce Apple a considerat sa faca doar pentru aniversarea de 20 de ani si sa nu continue traditia (momentan). Pe de alta parte, pe langa complexitatea sa, calculatorul a fost extrem de scump, fiind si o piesa destul de rara, fiind fabricat in putin peste 11.000 de exemplare.
In ziua de azi este foarte rar sa gasesti un TAM in stare buna, la fel si un iMac 2007. Pe cel din urma l-am luat special pentru aceasta comparatie. Asadar, mi-am facut o idee despre istoria Apple si diferenta intre TAM si iMac si ce s-a intamplat in cei 10 ani dintre aparitia TAM si iMac si e clar o evolutie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu