sâmbătă, 29 februarie 2020

Apple iPad Pro 1st Generation

In mod uzual nu fac review-uri la tablete si nici macar nu sunt un mare fan al acestora, detinand in total doar 3 tablete de cand acestea au aparut, fiind mai degraba device-uri pe care nu le pot folosi zilnic sau nu am avut nevoie de un astfel de device.

Dar de data aceasta am pus mana pe un iPad Pro generatia 1 cu o memorie de 128GB si m-am gandit sa il testez si sa il compar cu iPad-ul meu, generatia 2 de iPad. Diferentele atat hardware cat si de software sunt mari insa sa incepem cu inceputul.
IPad a fost lansat in anul 2010 de catre Steve Jobs si de acolo lumea a primit conceptul cu bratele deschise, majoritatea competitorilor au lansat tablete, unele mai bune si altele mai putin bune, pe parcursul anilor. Insa in 2015 Apple lansa iPad Pro, un nou concept de tableta Apple adresat persoanelor care au nevoie de o proprietate de ecran mai mare decat vechile ipad-uri, astfel dotand iPad Pro cu 2 ecrane, 10.9 si 12.9 inch in diagonala
Modelul pe care il am este cel de 12.9, cel mai mare ecran pus vreodata pe o tableta. Ecranul este incredibil si totodata facand din iPad un mini monitor pe care il poti cara cu tine peste tot...sau nu. Daca ar fi sa ma pronunt despre cat de functional este un iPad Pro de 12.9 inch in lumea mea, nu as putea sa ii fac loc foarte usor inafara casei.
E adevarat, vine cu o tastatura foarte buna, chiar acest review il scriu de pe tastatura tabletei, insa ceea ce a dorit iPad Pro sa fie este un inlocuitor al laptopului si un partener de incredere celor care au nevoie de o tableta generoasa si foarte puternica.
Asa si este, un partener de incredere celor care au nevoie de o tableta generoasa, ecranul ajutand sa organizezi in multi tasking mai multe activitati, ceea ce in mod evident si un laptop o poate face. Insa, foarte greu de spus ca un iPad chiar si el Pro poate inlocui un laptop. In primul rand, ca un laptop sa fie inlocuit cu alt device acel device trebuie sa stie sa faca cel putin ceea ce stie sa faca laptopul. iPad Pro poate sa faca multe lucruri, poate mai mult lucruri decat ma asteptam si decat le face un al iPad din orice generatie insa ce nu poate face este foarte important: nu poate conecta un hdd extern, stick usb, memory card si asa mai departe.
Fata de tableta mea veche de 9.7 inch, iPad Pro este un monstru. Similaritati inca exista, precum butonul home care pe noul model este si cititor de amprenta insa cam atat.
Ecranul este diferit, vorbim de un retina fata de un lcd panel normal, totul este si se simte nou cu iPad Pro.
“Grosimea” si aceasta este un subiect de discutie, iPad generatia 2 fiind mult mai subtire decat prima generatie, acum iPad Pro este mult mai subtire decat iPad generatia 2. Este in mod evident in acelasi trend cu celelalte tablete, ale perioadei.
In partea de jos putem observa ca incarcatorul s-a schimbat pe parcursul anilor, acum vorbim de un lightning port pentru iPad Pro. Pe langa acest aspect, iPad Generatia 2 venea cu o boxa pe o laterala a tabletei insa iPad Pro pentru a oferi o experienta mult mai buna a sunetului are 2 boxe amplasate in partea de jos a sa.
Spatele tabletelor nu s-a schimbat semnificativ, acelasi aluminiu duce mai departe logo-ul si inscrierile definitorii Apple, precum si camera foto-video. Pe vreme ce iPad 2 are colturile rotunjite, iPad Pro este mai colturos.
Pe lateral avem in continuare butoanele de volum UP-Down insa au eliminat butonul de Mute care a fost o adevarata minune pentru momentul aparitiei sale. Un buton gandit foarte bine, o optiune rapida, simpla si foarte....normala. Eliminata, mie unul mi se pare ca arata ciudat insa este o chestiune de obisnuinta.
Si in ultimul rand am vrut sa compar cele e 2 tablete in ceea ce priveste performanta Hardware si Software. Desi ambele tablete au downloadat cu succes aplicatia dorita pentru efectuarea acestui test, numai iPad Pro a reusit sa efectueze testul, pe cand iPad 2 nici macar nu a reusti sa intre in aplicatie. Aceasta iese de fiecare data cand intra in apliactie, pe semne ca nu mai reuseste sa duca foarte mult ca si performante dupa atatia ani. 
Ca si concluzie finala, consider ca iPad Pro este un alt tip de tableta, aproape de laptop insa inca departe, spectaculos din punct de vedere al designlui si foarte rapida. In acelasi timp consider ca orice tableta ar fi dupa 3-4 ani aceasta incepe sa devina inutila, softul se dezvolta destul de mult intr-o perioada atat de lunga, tableta ramanand aceeasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu