vineri, 21 februarie 2020

Toshiba Satellite 430CDT

Nostalgia si emotia ma cuprinde de fiecare data cand cumpar un device care a avut legatura cu adolescenta mea, in care Windows '95 sau '98 erau cele mai bune sisteme de operare ale momentului. Imi aduc aminte primele calculatoare care operau pe Windows '95 si care puteau rula aplicatii si jocuri. Asa ca Toshia 430CDT m-a facut sa retraiesc aceste momente.


Ei bine, despre ce vorbim aici?
Este clar un Pentium la 120Mhz, 48 MRam, 11,3" TFT display si 1.26GB spatiu de stocare. Laptopul a fost lansat in anul 1998 si pe langa CD-rom venea cu unitate de disk externa pentru momentele in care aveai nevoie de mai multe optiuni de stocare.
 Laptopul pe care l-am cumparat este in perfecta stare de fuctionare si estetica. Persoana de la care l-am cumparat a fost una din cele mai serioase pe care le-a cunoscut pe un mare site de comert second-hand din Romania si ii multumesc pentru acest lucru.
 Pe langa faptul ca ruleaza Windows '95 impecabil, laptopul a mai venit cu cateva surprize si o sa le enumar in cele ce urmeaza. In primul rand vine cu jocul Doom 2, unul din cele mai populare jocuri ale anilor '90. Apoi are de asemenea lasat pe HDD de capacitate nu foarte generoasa si driverele sale pentru care inca o data ii multumesc fostului proprietar pentru acest lucru.
 Jocul Doom 2 se misca natural, rapid, se simte ca un joc in elemetul sau,  calculatorul facandu-i fata cu brio si facand experienta una placuta si interesanta.
 Tot fostul proprietar al lui Toshiba CDT430 a adaugat si alte jocuri ale vremii insa tot ce se poate spune ca impresie generala este ca laptopul se misca foarte bine pentru majoritatea jocurilor.
 Spatiul de stocare este unul nu foarte mare insa imi aduc aminte ca primul laptop cu adevarat bun pe care l-am detinut era un Compaq Armada 7730 MT care avea un spatiu de stocare de 2.1 GHz, deci nu cu mult mai mult decat acesta si la acel momet simteam ca este suficient pentru nevoile momentului.
 Unitatea floppy nu este neaparat actuala sau care ar putea fi acum un obiect la care sa tanjim insa pentru acel moment, unitatea Floppy era inca un accesoriu importat si care nu era neaparat scos din folosinta cu introducerea CD-Rom-ului. Desi ambele destul de importante,  un laptop nu putea ingloba si CD-rom si unitate optica dinn cauza dimensiunilor si a greutatii insa cei de la Toshiba s-au gandit la aceasta solutie igenioasa.







 Imi aduc aminte cu drag cand "citea" o discheta calculatorul din vremea respectiva, zgomutul specific citirii sale si momentul copierii sau stergerii unei dischete. Trebuie sa mai mentionez ca sunt uluit de cat de bine Toshiba 430CDT s-a pastrat in anii acestia. Compaq-ul meu din aceeasi perioada cu Toshiba nu mai este nici macar intreg, bucati de plastic din el s-au rupt cu trecerea timpului, plasticul fiind parca de mai proasta calitate decat a lui Toshiba CDT430. Felicitari Toshiba pentru acest lucru, multumesc fostului proprietar pentru conditia in care mi-a vandut acest si alte laptopuri Toshiba. Conteaza mereu ca oamenii sa fie de incredere cand iti vand ceva mai ales asa de vechi, dar si de principiu cred ca este de asemenena bine pentru ambele parti ca increderea sa existe ca ceea ce cumperi este si ceea ce primesti.
Va urma sa fac un review si al unui laptop cumparat de la un vanzator nu atat de serios desi parea si bineinteles s-a dovedit a fi....sa zicem mai mult decat neserios pe mult mai multi bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu