sâmbătă, 22 februarie 2020

Este invechit Powerbook G4 si iMac G5?

Ei bine, in ultima perioada am facut mai multe experimente pe laptopuri din gama Apple pentru anii de fabricatie 2002-2007 pentru a vedea daca in 2020 mai pot fi considerate utile sau doar piese de muzeu.

Ce anume m-a interesat pentru acest test?
1 daca au wi-fi si daca este inca functional (anumite modele Apple nu mai pot accesa retele Wi-fi de peste o anumita frecventa)
2 daca se pot conecta la aumite site-uri prin browserul default - Safari
3 daca se poate downloada ceva pe ele si in cat timp
4 daca se pot folosi pentru task-uri simple, gen Office
5 daca se pot folosi pe Youtube.

Unul dintre laptopurile testate este acest PowerBook A1046 de 15" care vine cu urmatoarea configuratie:
La punctul 1 raspunsul este da, se poate conecta cu usurinta si poate accesa o retea normala, din zilele noastre de 5GHz. La punctul 2 deja lucrurile incep sa nu mai fie atat de optimiste deja. Cu browser-ul Safari nu se mai poate face mare lucru, decat accesa foarte putine site-uri, acesta nefiind un browser suportat de catre Apple.

La punctul 3 da, inca se poate downloada prin browserul Safari de pe site-urile inca accesibile si la viteze normale pentru un laptop atat de vechi.
La punctul 4 am constatat ca Office functioneaza numai daca downloadezi varianta 2008 a Office-ului. In acest fel poti avea acces in cotinuare la Word, Excel, etc numai ca functionalitatile sunnt evident adecvate anului 2008.
In cele din urma punctul 5 este legat de Youtube. Ei bine acesta nu este suportat de catre niciun browser cu adevarat desi am incercat toate solutiile care pot fi accesibile on-line fara sa intru in teritoriul Hakintosh. Desi pagina se deschide orice videoclip selectat nu va putea fi redat decat cu foarte mare lag, frame-uri rare, facand din aceasta experienta una de nedorit.

Al doilea model testat si pe care il voi prezneta este un iMac G5 din 2005.

La prima impresie iMac-ul este un calculator inca frumos, care imbina albul traditional Apple cat si piciorul metalic care adauga un plus de stil. In ceea ce priveste testul, acesta sta in felul urmator:
1. Wi-fi este fuctional si este compatibil cu toate retelele actuale.
La punctul 2 nu se poate pune baza pe Safari, acesta este la fel ca si in cazul Powerbook-ului mentionat mai sus, nesuportat de catre Apple iar site-urile sunt putine la numar care inca suporta acest browser.
La punnctul 3, da, se poate downloada in mod normal orice suporta browser-ul, nefiind disponibil versiuni de torenti pentru acest MacOs. Pentru 4 pot spune cu satisfactie ca da, functioneaza acelasi Office 2008 cu limitarile acestuia. Ce este interesant este ca poate detecta imprimanta wireless si poate printa fara probleme.
Pentru subiectul Youtube insa nu pot spune decat cu regret ca nu exista suport pentru niciun browser insa cu browserul potrivit se pot accesa restul site-urilor pe care in mod normal Safari nu le poate accesa. In concluzie, in lipsa YouTube-ului se poate folosi fara probleme reale, la o viteza normala un browser care este dedicat versiunilor de MacOs vechi, nesuportate de catre Apple. Unul din aceste browsere este TenFourFox.
O surpriza frumoasa a fost sa descopar un joc pe iMac-ul G5 care se misca perfect si este chiar interesat.
In concluzie: ambele modele testate sunt invechite, inca nu piese de colectie, insa nici foarte simplu de folosit in 2020. Se simt invechite, depasite si devin o povara cand anumite lucruri nu functioneaza. In acelasi timp daca ai nevoie de ceva simplu, de baza, care sa nu coste mult variantele expuse pot fi cumparate cu pana in 200 de lei bucata in functie de unde le cumperi si pot fi pentru cineva chiar un compromis bun si interesant.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu