In anul 1999 aparea primul model de iBook G3, pe culoarea albastru si portocaliu, sau tangerine. Dat fiind ca au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, mi-am dorit si am gasit un iBook din acea prima generatie.
Cu un procesor de 300 MHz PowerPC G3 (750) si o memorie RAM de 32MB, iBook G3 Clamshell se distingea nu prin specificatiile tehnice neaparat ci prin designul sau si prin culorile vii si electrice. In timp ce alte laptopuri ale momentului erau negre sau albe, Apple se distingea prin coloritul lor si prin faptul ca se deschideau ca o scoica.
iBook avea o tastatura transparenta, din pacate ne-iluminata insa destul de interesanta pentru acel moment, track-pad-ul era unul mic, comun pentru acea perioada. Butonul click - pentru ca Apple nu avea optiunea de 2 butoane click pe acea vreme - era in culoarea laptopului, deci in cazul meu este portocaliu.
Un lucru interesant era posibilitatea de a cara iBook-ul. In zilele noastre exista foarte multe accesorii pentru acest lucru banal - huse, carcase, unnele din plastic, altele din carbon, etc. In 1999 se considera ca o simpla agatatoare poate fi suficient. Si era. Era totodata gandit si din punct de vedere al publicitatii deoarece cine il purta asa avea mereu logo-ul Apple in pozitia corecta, asa ca cine ar fi vazut laptopul ar fi putut ghici imediat ca este un Apple.
Pentru un laptop din anii '90 acesta venea cu MacOs 9 preinstalat, cu cateva programe interesante ale vremii insa si 21 de ani mai tarziu se prezinta foarte rapid, foarte stabil si destul de versatil.
S-au schimbat multe de atunci pana acum, este clar insa ceva ce nu s-a schimabat este faptul ca meniul este in continuare sus, dock-ul fiinnd singurul care nu seamana cu ce exista azi pe produsele Apple.
Bineinteles veneac u CD-Rom iar usa acestuia era in ton cu aceeasi culoare a laptopului.
Poate ca acum este depasit din punct de vedere tehnnic insa din punct de vedere al designului este si va ramane un laptop care va atrage mereu privirile, fiind unul din cele mai interesante designuri ale tuturor timpurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu