sâmbătă, 10 octombrie 2020

Ericsson MC16

 Mereu am fost fascinat de mini computerele si de capacitatile acestora de a usura viata celor care erau mereu pe drum sau care aveau un business al carui succes depindea de rapiditatea comunicarii. Din nevoia acestei comunicari Ericsson a lansat in 1998 MC16, un mini computer cu o configuratie de invidiat, pentru acel moment: Windows CE licentiat cu Microsoft Office, procesor de 60MHz, 8MB Ram si 10MB de spatiu de stocare intern.


MC16 venea cu o husa de protectie care putea fi folosita ca si portofel in care utilizatorul putea sa isi poarte actele importante, pe langa mini computerul sau personal. Lucru destul de interesant dar impractic daca ar fi sa luam in considerare marimea finala a sa. 

                       

Calculatorul venea cu un ecran mono crom, dar care era suficient pentru aplicatiile pe care le rula. In primul rand, mini calculatorul era necesar sa ruleze fara probleme Windows CE. 

Acest lucru era nativ pentru un astfel de device dat fiind ca resursele pe care Windows CE erau minime. Cu toate acestea, daca iti doreai sa faci un upgrade, MC16 venea cu port PCMCIA care putea fi folosit pentru o extensie de memorie (32MB) sau pentru un PCMCIA modem pentru internet. Ecranul era tactil insa numai prin folosirea Stylus-ului cu care Ericsson MC16 venea in dotare.
Asta insemna ca fiecare program putea fi accesat cu usurinta apasand de doua ori pe programul respectiv ca si in cazul unui mouse. Pe de alta parte, putem spune ca utilizatorul de Ericsson MC16 avea si posibilitatea a se juca, in limita unui joc, si anume Solitaire. Imi aduce aminte de multele ocazii in care, in lipsa de activitate, pierdeam timp jucand Solitaire, fiind unul din jocurile preinstalate pe Windows.
In mod normal, venind cu Office instalat, Word era unul din programele pe care le puteai accesa si rula fara probleme. Si aici, mini computerul avea posibilitatea sa uimeasca prin usurinta tastarii si a utilizarii. MC16 avea si port infrarosu prin care se puteau transmite date, printre care fisiere, intre modele de telefoane mobile Ericsson si mini computer insa si intre anumite laptopuri si MC16. 
E adevarat ca rata de transfer era una egala cu a unui melc ajuns la maturitate insa conteaza ca se putea. Ce pot spune este ca imi place MC16, bineinteles ca device vintage. Cred cu toate acestea, ca a fost un model venit prea devreme pe piata pentru o clientela putin sceptica, nepregatita financiar si moral pentru un astfel de device. Spun asta pentru ca MC16 nu a mai avut un succesor, mai mult, competitia a putut fi numarata pe degete. 
Da, este bine ca a existat tocmai pentru a vedea unde s-a dus tehnologia din acel moment insa nu consider ca a avut un impact prea mare pentru acel moment in care a fost lansat. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu