duminică, 11 octombrie 2020

Nokia 5510

Daca ar fi sa ma gandesc la telefoanele pe care le-am detinut in perioada adolescentei nu as putea sa imi aduc aminte, poate, nici 10% din numele acestora. Telefoanele le schimbam extrem de des si deseori doar din pricina faptului ca anumite modele aduceau monotonia si plictiseala extrem de rapid. Insa, Nokia 5510 a fost unul din acele telefoane pe care nu le voi uita niciodata. Era "fun", era simpatic si era diferit. 


Fetita mea care este incantata de fiecare data cand achiztionez un nou telefon, ma intreaba de ce are atatea butoane, de ce este ecranul asa mic, de ce nu are culori ecranul si asa mai departe. Multe explicatii pe care acum trebuie sa le oferi unor fani mici, dar care nu vor avea niciodata sansa sa detina un telefon asa cum noi am detinut ecrane monocrom, cu 3 jocuri, fara aplicatii, si asa mai departe.
In 2001 cand Nokia 5510 a aparut, acesta a fost o inovatie din 2 motive. Primul era faptul ca avea tastatura QWERTY si a doua MP3 player, integrat. Faptul ca avea tastatura aranjata asa nu presupunea ca este un telefon greu de folosit, cum credeau unii ci dimpotriva. Pentru momentul acela, faptul ca scriai pe orizontala era mai natural decat pulsand pe butoanele numerice litera destinata cuvantului scris.


Mp3 player-ul integrat avea o capacitate de stocare de 64Mb sau aproximativ 10 melodii, daca le selectai cu maxima atentie si care aveau o calitate buna. Tototdata, aveai si posibilitatea functiei de radio, care, in cazul meu era mai des folosita dat fiind ca pe Nokia 5510 pe care eu l-am detinut functia de MP3 nu functiona. 
Pentru functia de MP3 aveai nevoie sa introduci castile in jack-ul destinat,  iar pentru transfer muzica era nevoie de conectarea telefonului prin cablul de date mini usb la calculator. Aveai posibilitatea de selectare a volumului, a radioului daca doreai sa asculti altceva decat mp3-urile preferate.
Dar dat fiind ca mp3-urile la momentul respectiv nu erau downlodabile de pe un site anume, nu era o aplicatie care iti dadea voie sa faci asta, ci era la pura dorinta a utilizatorului, pirateria era una din problemele cu care se confruntau telefoanele de acest gen. 
Dar, daca ar fi sa privim numai din punct de vedere al inovatiei, consider ca Nokia 5510 ingloba ce astazi adoram sa facem: sa scriem si sa ascultam muzica. In general cam asta se intampla cu device-urile pe care le folosim astazi.
E clar ca tehnologia a avansat si sunt si alte functii pe care telefonul smart ni le indeplineste astazi, insa privind strict din punct de vedere al celor doua operatiuni pentru care Nokia 5510 le facea cu succes, consider ca acesta este cel care ne-a dat astazi usurinta cu care folosim device-urile. 
Si pentru cei care au uitat cum arata reclama, am atasat-o mai jos. :) nJoy!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu