joi, 15 octombrie 2020

Nokia E65

Multe telefoane mi-au atras atentia, printre care in mod evident si Nokia E75. Desi in anul 2009 nu avea niciun sens sa achizitionez un astfel de model, totusi am apreciat designul, faptul ca au mers pe clasic, dar cu o timida adaugare de functionalitate prin tastatura slide. Se poate spune ca E55 avea acum un frate si mai business cu functia de tastatura. 

Nokia E75 si Nokia E55 au fost lansate in acelasi an iar asemanarile nu sunt intamplatoare. Amandoua faceau parte din familia E, care aveau la baza pedigree-ul telefoanelor business, care imbinau utilul cu placutul. Mai ales utilul. Se laudau cu push e-mail si facebook preinstalat insa nu as putea spune ca era ceva ce puteai folosi cu usurinta sau cu placere.
Recunosc ca si factorul Wow exista, nu as vrea sa fiu inteles gresit. Nokia E75 pentru mine a reprezentat mereu acea combinatie de telefon si calculator pe care mi-as fi dorit-o si mi-as fi dorit-o mult insa nu in 2009. Ca multe modele Nokia aparute dupa 2007, si acesta parea venit dintr-un trecut al Nokia care astepta momentul lansarii insa nu a venit mai devreme. 
Spun asta pentru ca in 2009 Apple lansa 3Gs, care a fost un telefon exceptional la acel moment. Avea functii pe care Nokia nu avea decat sa le cunoasca cu primele modele Lumia, care si acelea rulau Windows Mobile. Dar cu toate acestea, momentul E75 a fost 2009, un moment ales prea tarziu pentru lansarea lui. Si daca e sa vb de Facebook care venea preinstalat pe Nokia E75, am incercat sa il accesez folosind reteaua Wi-fi insa nu mai este suportat. Nu contest ca nici pe un IOS 1 sau 2 daca am face aceeasi operatiune ar fi cu mult diferita concluzia.
Pe de alta parte telefonul avea butoane shortcut peste tot. Putin cam mult pentru gustul meu, inclusiv usita de la cardul de memorie tot pe lateralul telefonului este. Se putea veni cu ideea inovatoare sa fie inclus in spatele bateriei, sa mai salveze spatiul de pe telefon dar nu au agreat aceasta decizie. 
Camera avea un senzor de 3.2Mpx, exact ca fratele sau, E55. Mai mult, tot ce inseamna configuratie interna E75 era idendit cu E55. 
Layout-ul camerei si in general armonia telefonului era una placuta vizual si care te ducea imediat cu gandul la un telefon scump si care se adresa unei categorii de oameni. 
Ce mi se pare totusi putin bizar este memoria interna a telefonului. E75 venea cu 85 MB de spatiu intern pe langa E55 care venea cu numai 60. Ce mi se pare interesant este de cum la E75 au decis ca 25Mb sunt mai mult decat suficienti sa adauge in plus si la E55 nu. Asta ar fi prima curiozitate. A doua ar fi, de ce asa de putin?? In ambele cazuri, 60 sau 85 Mb reprezinta mai nimic in industria telefoanelor mobile. E adevarat ca pentru anul 2009 nu era atat de mare competitia cu spatiul de stocare insa, cu tot respectul cuvenit, iPhone venea cu 8Gb/16Gb si 32. 8Gb de muzica sau muzica si aplicatii era ceva fantastic. 60 MB si 85 la care se adauga si un maxim de 2GB de memory card nu reprezentau mai nimic in aceasta comparatie.
In concluzie, telefonul mi se pare unul reusit, din punct de vedere al designului. Ajuns prea tarziu in mainile oamenilor, in lista lor de dorinta sunt convins ca Nokia in 2009 era deja pe locul 3 daca nu mai jos. Asa ca declinul de abia incepuse iar acum, modelele prezentate sunt doar o dovada vie a calitatii si durabilitatii device-urilor pe care le faceau. Aprecierea va exista si dorinta de a le colectiona pentru mine va ramane vie desi consider ca unele modele au venit in timp ce altele isi culegeau roadele inoviatiei. 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu