joi, 23 septembrie 2021

Nokia 6310 4G, 2021

"De ce, Nokia?" Asa as fi denumit acest review, dar am tinut sa respect formatul blogului. Nokia 6310 4G 2021 este replica moderna a tatalui sau, Nokia 6310 lansat in 2001. Daca acel telefon a avut un impact imens asupra pietii si criteriilor de dezvoltare ale Nokia, Nokia 6310 4G 2021 pare sa fie un alt telefon nereusit al lui Nokia. Stiu, stiu, voi jigni prin aceasta informatie pe unii din voi, insa adevarul este ca este unul din cele mai slabe telefoane pe care le-am testat. 
Sa intram putin in detalii si mai ales sa incepem cu ce vine Nokia 6310. Pe langa ambalaj, incarcator si baterie (!!!) nu prea mai vine cu multe la pachet. Da, designul pare sa fie inspirat de la Nokia 6310 insa prea putin conteaza acum acest aspect. Spun asta pentru ca in 2021, consumatorul de rand vrea anumite lucruri, un display mare, cu multe culori, camera performanta, aplicatii sau magazin cu aplicatii. 
Da, Nokia 6310 vine cu un ecran mare dar nu este nici cel mai frumos ecran, nici cele mai frumoase culori nu se regasesc pe el. In definitiv, este un ecran obosit imprumutat de la alte modele de buget, asa cum este si acesta. De fapt asta este si intriga mea. Nokia re-lanseaza un model al carui pret initial era piperat dar aducea un device performant pentru acel moment, pe cand acum modelul anului 2021 nici nu promite si nici nu ofera nimic pentru pretul mic pe care il are.
Recent am facut review la Nokia 2720 flip, un alt brain-teaser de la Nokia care ofera mult mai multe decat Nokia 6310. Ca principale diferente, 2720 avea in plus Wi-Fi, aplicatii preinstalate precum Youtube, Whatsapp, Google Maps, etc. Deci de ce Nokia 6310 nu vine cu niciunul din aceste lucruri?
Cred ca Nokia tinteste un segment de piata din randul celor care le-au fost alaturi in momentele initiale, cand probabil varsta utilizatorilor era destul de frageda iar ani de zile mai tarziu, se resimt anumite emotii legate de model. Si asa Nokia decide sa lanseze model dupa model, ca replica la faimoasele modele (3310, 8110 si acum 6310). Cu speranta ca utilizatorii initiali se vor indrepta catre magazine si vor darama topurile de vanzari. Eventual fiind in etate au si nevoie de tastele mari pentru a putea inca forma numere?!
Nu inteleg de ce modelele Nokia sunt atat de mari, nu au o utilitate alta decat de a deservi persoanele in varste sa vada bine ecranul, tastele, dat fiind ca sunt de dimensiuni ridicol de mari. Pe de alta parte, interesant este ca noul 6310 vine cu camera de luat vederi. Doamne cat de slaba este. Spun asta pentru ca numai simpla miscare a telefonului in modul foto se face cu dificultate, ca pe vremuri, la primele modele cu camera de luat vederi. 
Dar, acum sa vorbim putin, foarte putin si despre avantaje. Faptul ca este mare atrage dupa sine si atentia celor din jur, este un re-wow factor. Calitatea este asa cum te astepti de la un telefon de buget, buna. Vine cu incarcator micro-usb, 2 Sim-uri si cu renumitul joc Snake in varianta moderna.
Evident, alta grafica, alt personaj, alte provocari in alte timpuri. Stiu ca este greu de imaginat insa jocul este destul de neinteresant pentru 2021. Si poate, poate, cei de la Nokia vor invata ca unele lucruri nu mai invie odata ce s-au lasat prada trecerii timpului. Faptul ca in 2001 ne jucam Snake, era pentru ca aceea era tehnologia, nu o alegere. Acum masinile electrice se conduc singure si Play Station 5 are jocuri mai realistice deseori ca realitatea. 
Si cu toate acestea Nokia apeleaza la Opera Mini sa fie condusa catre lumea internetului mobil. Recunosc ca nu am avut nici rabdare si nici timp sa astept incarcarea unei pagini. Impresia per total a acestui device a fost dezamagitoare. Nokia nu a facut o replica ci un telefon slab din toate punctele de vedere, niciun mare avantaj pentru care sa achizitionezi telefonul decat daca ai nevoie STRICT de un aparat la care sa vorbesti. Eu unul folosesc unul din modelele lansate de Blackberry, dat fiind ca nici acelea nu mai sunt compatibile cu aplicatiile si sunt numai bune pentru a fi folosite cu functiile de baza insa si asa mult mai fun decat Nokia 6310. 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu