vineri, 29 noiembrie 2019

Apple iBook G4

Apple iBook G4 a aparut in anul 1999, in acelasi an in care si iMac G3 si-a facut aparitia pe piata. Primele modele de G4 dispuneau de un procesor de 300Mhz si 32 sau 64 MB de Ram. 




Ce se poate spune despre iBook G4 este ca era succesorul PowerBook-ului, care urma sa devina legendar pentru design-ului sau și pentru portabilitatea sa. Era un calculator care aducea odata cu designul sau și un OS performant, OS 9, urmat de update la OS 10 ca fiind și ultimul mare update avut.
 Tehnlogia era intr-adevar, intr-o continua ascensiune, laptopul fiind pregatit sa ofere experiente de neuitat utilizatorului, avand si o baterie rezistenta cat si un display prietenos.
 Majoritatea laptopurilor vremii nu aveau numărul de porturi pe care iBook le avea: dial up, ethernet, firewire, 2 x usb și un video output care urma sa fie scos din fabricație în următorii ani.
Ventilația se făcea prin spate și lateralul calculatorului, fiind oarecum silențios dar nu cel mai.
Din punct de vedere al dimensiunii laptopul era de 11" urmând ca viitoarele modele iBook sa fie de 13" și 15" display.
Tastatura oferea un feedback bun, aproape greu de uitat. Am deținut modelul 2007 cu ani în urma și era o placere sa tastezi pe el. Modelul achiziționat și prezentat este unul din anul 2000, tastarea pe el fiind aproape identica cu cel din 2007, având un feedback plăcut.
Încărcătorul era unul pe care Apple l-a avut doar pentru modelul G3, anii ce urmau păreau sa introducă modelul încărcătorului magnetic care avea rol de siguranță.
Acesta de pe modelul din anul 2000, avea un led incorporat pentru a lăsa utilizatorul cu imaginea vizuala care este stadiul încărcării. Evident acesta aprinzând-se în culorile specifice, întâlnite și azi pe încărcatoarele Apple.
OK, dacă ar fi sa vorbim despre iBook azi și cam cât ar mai avea puterea sa reziste într-o lume moderna, ei bine, as putea sa îl elimin imediat ca fiind un calculator care sa fie folosit zilnic.
Da, sigur, este o piesa grozava de istorie însă Apple nu mai oferta suportul pentru astfel de calculatoare. Cele mai vechi calculatoare pe Apple le mai are în acest moment în vederea suportului lui, sunt mai vechi sau egale cu anul 2007.
Deci un model din 2000 poate face ceva? Da, ar fi răspunsul. Poate sa fie privit cu drag și ținut în colecție cât mai mulți ani. Are Wi-Fi, deci o mica explorare pe net poate fi o varianta însă doar una light, de dragul laptopului. 
În 90% din cazuri resetez toate calculatoarele la setările de fabrica astfel încât sa le vad performanta inițială, atât cât se mai poate.
Și in cazul iBook-ului am făcut același lucru și pot spune ca a prins viata instant. S-a simțit ca un calculator nou, fiind eliberat de ani de utilizare și a găsit loc sa se simtă în largul sau și sa funcționeze asa cum e normal.
Însă, și asa, ceea ce mai poate face este tot limitat, accesul pe YouTube este nesuportat, alte browsere nu oferă suportul sau versiune suficient de veche sa fie downloadata iar numărul aparatelor pe care le am și le primesc nu îmi permit întrarea în adâncimea subiectului. Însă, și asa, folosit la aceasta capacitate, ma încântă sa ii vad zvâcnire, orice ar însemna ea pt un calculator vechi de 19 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu