Printre multe lucruri pe care le colecționez, pagerele au fost și vor rămâne pentru mine, unele din obiectele fascinante ale telecomunicației. La începutul anilor '90 acestea au devenit accesibile publicului larg după ce inițial fuseseră date politiei, medicilor, pompierilor, s.a.m.d.
În mare parte, pagerele erau alternativa telefoanelor mobile care încă erau în perioada lor de început, o faza care avea sa se dezvolte mult mai rapid decât credeau producătorii de pagere, precum Motorola, Philips, AEG, etc.
La momentul apariției pe piața publicului larg, pagere funcționau prin centrala care deținea rețeaua pe care acestea erau setate. Sunând la numărul dedicat, un operator înregistra un mesaj scurt și îl trimitea în format text către pager.
În general se foloseau și mesaje scurte de genul "911" care erau interpretate de deținător ca fiind urgente. În mod evident mesaje se puteau semna și astfel recipientul avea informația completa.
Ce mi se pare interesant în ceea ce privește pagerul este faptul ca a fost un produs înlocuit imediat, nimic nu l-a salvat. Dacă ne uitam la alte produse care au dispărut, toate au avut un urmaș. Dacă vorbim despre Pda-uri care și ele au dispărut în cele din urma, acestea au avut impact în tehnologie pentru soft ul lor, ecran tactil șamd. Așadar, o oarecare ampre ta au lăsat. Dacă vorbim despre Netbook-uri, dispărute și ele la ceva ani după apariție, acestea au jucat un rol important în portabilitate...si exemplele pot continua. Ce au făcut pagerele nu au continuat în niciun fel în tehnologie. Nu putem spune ca primirea mesajelor e echivalenta cu sms-urile pt ca acestea se definesc prin transmiterea user to user. In orice caz, deși nu le vad impactul in ceea ce avem azi, au avut rolul sau, uneori mult mai important decât ceea ce au ajuns sa fie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu