duminică, 15 martie 2020

Bang & Olufsen 9600

Bang & Olufsen 9600 este, fără îndoială, o copie fidela a lui Ericsson GA318 si a lui GH337. De fapt este o replica mult mai scumpa a celor 2 modele de Ericsson doar pentru ca erau produse de catre B&O. Insa inainte de discuta de telefon, sa intram putin in istoria B&O.

Bang & Olufsen a luat fiinta in anul 1925, bazandu-se la inceput pe producerea de radiouri. Ulterior a devenit o companie de lux pentru electronice precum Televizoare, Radiouri si CD playere, pick-up-uri, telefoane si asa mai departe.
Firma daneza este cunoscuta pentru multe produse cu design unic, pentru fidelitatea redarii muzicii si in general tot ce este adiacent cu muzica. Produsele lor s-au regasit in laptopuri (boxele unor modele recente), pe anumite masini de lux si colaborari cu Samsung pentru ultimul lor model - Serenata. Am reusit sa pun mana pe cateva modele B&O, primul pe care vreau sa il prezint este 9600, care, asa cum mentionam si mai sus este copia fidela a cel putin 2 modele Ericsson. Interesant este ca pe langa modelele 9600 pe care le-am obtinut, unul din el este "Dummy".
Chiar si asa, Dummy-ul este functional. Anul 1996 este anul de lansare al modelului insa de aici incep sa cred ca B&O trata diferit conceptul de Dummy, desi existau atat modele Dummy nefunctionale cat si acestea, functionale. Recunosc ca nu am mai gasit pana acum niciun Dummy functional, desi detin destul de multe telefoane si de genul acesta.
In esenta, telefonul arata si functioneaza ca un Ericsson, nicio diferenta vizibila, poate decat daca luam la bani marunti designul, care are mici diferente notabile. Una din ele este plasticul de deasupra display-ului este diferit fata de Ericsson.
A doua diferenta este incarcatorul. Pt ca orice telefon vine cu incarcator, acesta venea cu incarcatorul care era si stand de birou, asa zisul Dock care venea in cutia telefonului, nu era un accesoriu separat. Asadar, Ericsson avea un incarcator de camera normal, pe cand Bang & Olufsen avea un incarcator cu dubla functie. Pe de o parte inteleg, dat fiind ca trebuia incurajate vanzarile, mai ales cand telefonul in fapt nu era diferit de modelul Ericsson, pe de alta parte nu inteleg de ce s-a ales ca acest dock sa fie unul standard.
In orice caz, portul de incarcare semana cu cel de la Ericsson dar facut special pentru B&O.
Dock-ul era conectat cu incarcatorul, nu exista vreo mufa conectoare, venea integrat in dock, fara posibilitatea de deconectare a dock-ului de incarcator.
Desi pare doar plastic, acesta contine plastic si metal, ceea ce il face foarte stabil si destul de frumos de pus pe birou si admirat odata cu telefonul B&O care statea la incarcat.
                                              Cam asa arata icarcatorul care era si dock.
In pachectul achizitionat am primit un model Dummy - real si un model Dummy asa cum il intelege toata lumea. Modelul Dummy asa cum il cunoastem este lipit de dock-ul de incarcare. Ce imi atrage atentia nu este neaparat acest lucru ci faptul ca pe ecranul telefonului Dummy este prezentat un sortiment de design de software iar pe cel dummy exista o diferenta.
Ceea ce mi se pare interesant este ca Bateria este pozitionata pe verticala la modelul nefunctional pe cand la modelul Dummy functional bateria este pozitionata orizontal. De aici, trag concluzia ca cineva nu a luat in serios ce aveau de facut. Este clar ca nu se puteau actualiza softuri la vremea respectiva insa ceea ce pot crede este ca modelul de soft poate apartine unui model de generatie ulterioara decat cel in fapt.
Insa, cu toate acestea, totusi sunt confuz. Tot in dock de B&O este un Ericsson GA318 care cred ca era pus la dispozitie pt comparatie cu B&O. Motivele nu le cunosc, am destul de multe limitari de a gasi informatii pe net despre aceasta colaborare insa o consider una interesanta intre un producator de telefoane mobile si un producator de radiouri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu