luni, 16 martie 2020

Motorola A925

Sa schimbam putin B&O pe un clasic Motorola. Motorola A925 pe care l-am gasit in cutia sa originala impreuna cu mai multe accesorii decat mi-as fi putut dori si daca as fi avut telefonul de nou. Dar sa incepem cu inceputul: 2003, un an foarte bun pentru Motorola. 

Spun asta pentru ca tehnologia ii permitea sa arunce in piata un telefon cu touch screen. Nu complet touch screen, dat fiind ca A925 venea cu un Stylus pentru accesibilitatea tuturor functiilor telefonului. Interesant este ca in pachetul telefonului Motorola A925 era si un etui original Motorola pentru acest model, evident. Nu am vazut pana acum un etui pentru un Motorola A925, mi s-a parut inedit.
Putem considera ca Motorola a creat un smartphone, deoarece in teorie functioneaza atat pe internet cat si pentru configurarea conturilor de e-mail, conectivitate bluetooth si infrarosu. In mod evident, nu avea wi-fi insa asta nu facea din A925 un telefon mai putin smart, bineinteles la acea vreme.
Cu o memorie interna de 12 MB, aceasta putea fi extinsa cu un card MMC de maxim 32 MB pentru acele aplicatii de super provocatoare pentru procesorul lui A925.
Ok, trebuie sa spun un lucru despre A925. Mi se pare ca de data aceasta Motorola a incercat sa inglobeze toata tehnologia intr-un dispozitiv. Din punctul meu de vedere a fost o miscare proasta. Nu numai ca A925 nu a fost un telefon foarte bine privit de public insa nici nu a scos Motorola dintr-un impas financiar, ba chiar dimpotriva.
Daca ar fi sa consideram motivele pentru care Motorola a introdus toate aceste lucruri intr-un singur device este pe ca momentul tehnologiei era unul propice, premisele de dezvoltare hardware si software erau in balanta cu designul. Insa! Daca introduci o tehnologie noua intr-un device nou vei obtine, poate, un device ravnit de multi, permis de putini. De ce? Costul este unul din factori, in mod evident.
Pt a produce un astfel de device ai nevoie de resurse si de oameni care sa puna la dispozitie produsul final, costuri care se transpun in costul final de achizitie. Cum tehnologia era apreciata de multi insa aceasta venea cu un cost, Motorola A925 a fost unul din telefoanele care a picat in gol de la momentul vanzarii.
Daca ar fi sa ne uitam la competitie, acestia faceau pasi mici si timizi inspre oferirea tehnologia toata la pachet. Lucru destept deoarece costul telefoanelor lor era echilibrat intr-o piata invadata de conceptul de telefon mobil care devenea din ce in ce mai populara iar un telefon care sa contina totul nu era neaparat ce isi dorea lumea.
Oamenii anilor 2000 se apropiau sa fie familiarizati cu modelele aparute insa sa ai un smartphone la acea vreme era prea devreme.
Revenind la A925, acesta venea cu o camera rotativa, numit astfel incat telefonul a fost prezentat ca un device prin care puteai avea videocall, selfie-uri (de ce nu?) cat si actiona ca o camera normala, VGA.
Ok, sa nu uitam si de faptul ca avea AGPS, un concept de GPS pe care eu cel putin nu l-am inteles. Functiona greoi, hartile nu se puteau actualiza si oricum, nu se puteau actualiza in timp real, decat cand aveai timpul sa conectezi telefonul la calculator, cand hartile deveneau si daca deveneau disponibile pe site-ul Motorola. In ceea ce priveste conectivitatea acestui serviciu, pasii erau relativ simpli. Se achizitiona separat un modul GPS pentru masina, care continea o antena si modulul sau, conectabil cu device-ul Motorola.
In urma acestui proces simplu erai pregatit sa mergi la drum. Bine, cand spun drum si pregatit, totul era sa ai semnal GPS. Imi aduc aminte ca in Bucuresti prin anii apropiati lansarii modelului A925 am incercat acest artificiu cu un alt telefon care continea AGPS si dupa cateva tentative, am reusit conectarea sa insa lipsea semnalul cu desavarsire.
In fine, Motorola A925 venea cu un dock de incarcare care avea diferite pozitii in care telefonul putea sta. Fie pe spate ca si cand dormea fi mai drept, ca si cand statea drepti. Interesant sau nu, eu personal nu am mai vazut un Dock cu diverse pozitii de setare ale pozitiei telefonului. Si sincer nici nu o inteleg. De ce telefonul ar avea nevoie de inclinare?
Pe langa inclinare, Dock-ul mai avea loc de pus o baterie la incarcat, sytlus-ulsi cam atat.
Recunosc ca da, telefonul arata bine in Dock. In ceea ce priveste telefonul achizitionat, acesta este impecabil din toate punctele de vedere, asa cum se observa. Fostul proprietar a tinut foarte bine acest device, avand in vedere anii care s-au scurs peste el.
Cutia a fost si ea tinuta in perfecta conditie. Mai este ceva de mentionat. 3 este in acest moment o companie de telefonie mobila care exista de foarte multi ani in multe tari din Europa. Modelele anilor 2000 cu camere rotative, precum si Motorola A925 aveau ca si denumire 3 deoarece acele camere aveau 3 functii: fata/spate si video/videocall. Coincidenta sau nu, telefoanele cu camera rotativa au luat denumirea de 3 care la un moment-dat a fost promovat ca si tehnologie 3G, inainte sa devina aceasta disponibila asa cum o stim astazi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu