Nu mi se intampla des sa achizitionez dubluri, tripluri s.a.m.d. Insa am avut o dorinta in ceea ce priveste Nokia Ringo. Aceea de a vedea care a fost istoria culorilor in ceea ce priveste anii '90. Cu rabdare, voi explica ce anume vreau sa spun in cele ce urmeaza. Anul era 1995, Nokia lansa Nokia Ringo. 1997 era ultimul an de productie al modelului, care este de altfel si telefonul de mai jos.
Ca de obicei, caut telefoane functionale, nu neaparat in cutia originala dar cu atat mai bine daca se prezinta asa. Cu prima ocazie in care s-a ivit un Nokia Ringo l-am achizitionat. Nu functiona, nu avea incarcator, chiar daca am incercat cu unul pe care il detineam eu.Apoi a aparut al doilea Ringo.
De data aceasta am avut noroc, a venit cu incarcatorul original insa cu elementii bateriei deja oxidati. Din start am suspectat ca nu va functiona si nu am gresit. Se mai intampla.
Ok, de data aceasta am gasit unul (desi aceeasi culoare) in cutia sa, cu incarcatorul sau original, in stare foarte buna. De asemenea nefunctional.
Ultimul Ringo a venit tot in cutia sa originala, cu incarcator. Nefunctional.
In general nu achizitionez modele de telefoane care nu sunt functionale si niciodata nu postez telefoane care nu functioneaza. Astfel nu reusesc sa imi dau seama daca as putea avea o opinie obiectiva sau subiectiva. Insa de data aceasta, am incercat sa fac tot posibilul sa gasesc 3 culori in care Ringo venea, 2 dintre ele gasindu-le iar cel de-a 3-a culoare, galben, am abandonat sa o mai caut.
Scopul era sa prezint cele 3 culori pe care Nokia le-a lansat intr-o perioada in care telefoanele mobile erau in general negre sau gri. Intr-o era in care nimeni nu se gandea la culori cand venea vorba de telefoane mobile, dat fiind ca erau inca acel lucru nou. In general era adresat oamenilor de afaceri dat fiind ca erau foarte scumpe iar abonamentele sau cartelele (planurile tarifare) erau si acestea scumpe. Dar Nokia a vazut o oportunitate. Aceasta s-a numit diversitatea clientelei. Pot spune linistit ca Nokia a fost printre primele companii, care a introdus culorile pe telefoanele mobile. Si cu siguranta si preturile incepeau sa devina atractive astfel incat publicul careia ii erau adresate respectivele modele, sa si le poate permite.
Cu toate ca Nokia a vazut oportunitatea si a reusit sa beneficieze de aceasta, sunt dezamagit de calitatea acestor modele dat fiind ca niciunul nu porneste. Desi am telefoane mobile in colectie care sunt din aceea perioada sau chiar mai vechi si pornesc, niciunul dintre aceste 4 telefone nu functioneaza. Mi se pare ciudat dar explicatia o consider logica. Au taiat din costuri, odata cu introducerea culorilor. Unele din cele mai scumpe componente ale telefoanelor mobile erau bateriile, astfel costurile au fost cel mai probabil reduse iar bateriile nu au mai reusit sa se conserve in timp, rezultand imposibilitatea de pornire a telefoanelor in acest moment.
In concluzie, RinGo a fost mai degraba o provocare, una din care am ramas cu mai multe intrebari decat atunci cand am inceput sa ma documentez despre el. De exemplu, Nokia nu a fost singura care si-a branduit telefoanele cu logo-ul rinGo, ci si Motorola. Pe net informatiile nu sunt foarte multe sau clare asupra distribuitorului de telefoane, daca era o asa numita companie RinGo in tarile nordice, unde s-au lansat initial. Cert este ca Nokia RinGo a fost distribuit de catre Vodafone in UK. Cred ca nu a fost ultima data cand am scris despre RinGo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu