joi, 26 noiembrie 2020

Nokia Communicator 9000 & 9000i

Nokia 9000 si 9000i au aparut in anul 1996 si 1998. In acei ani s-a scris pentru prima data istoria in ceea ce priveste smartphone-ul pe care azi il tinem in mana. Fara aceste doua device-uri probabil ca tehnologia pe care o avem astazi nu ar fi fost aceeasi. 
Nu pot spune daca inainte de iPhone 2G am avut alte telefoane preferate decat cele din gama Communicator. Am avut tot ce inseamna 9110/9110i, 9210/9210i, 9300/9300i, 95000 si E90 in ambele culori. Nimic nu m-a facut mai visator decat 9000 si 9000i. As fi dat orice sa fi avut unul din acestea doua dar sa fie functional si plin de viata asa cum un Communicator era. 
Anii au trecut si am detinut cateva 9000 si 9000i insa niciunul intr-o forma foarte buna. Pana intr-o zi cand am reusit sa le fac parte integranta din colectia mea. 
Imi aduc aminte cu drag filmul "Sfantul" in care Val Kilmer folosea un Nokia Communicator. Nu are nicio legatura ce folosea el cu realitate insa ideea era interesanta si in mod evident si Nokia Communicator avea functiile sale, reale. Printre care o sa enumar SMS, FAX, INTERNET, etc. Da, pentru anii '90 sa folosesti FAX era ceva normal, acesta fiind una din cele mai comode si rapide metode de comunicare. Iar Communicator venea cu buton shortcut dedicat pentru aceasta functie.
De la modelele de Communciator ce au precedat Nokia 9000&9000i si 9110&9110i butoanele de Fax au fost eliminate, aceasta functie neavand un viitor stralucit in anii ce au urmat.
Totodata, numai primele 3 generatii de Nokia Communicator au beneficiat de antena, interesant fiind ca ultimele 3 Communicator au fost fata antena. 
Revenind la Nokia Communicator 9000 si 9000i. Modelul achitionat de mine care a venit in cutia originala cu toate accesoriile sale, se prezinta foarte bine, dupa cum urmeaza:
In cutie vom regasi urmatoarele:
- Manualele de instructiuni
- CD-ul cu softuri din partea dezvoltatorilor
- Incarcator
- Adaptor
- Cablu de transfer
- Telefonul
- Bateria
- Certificat de garantie
Am verificat si CD-ul si interesant sau nu, numarul softurilor pe care le puteai introduce in memoria lui Nokia Communicator nu erau atat de multe
In egala masura, Nokia Communicator 9000i venea cu CD-ul de instalare a aplicatiilor cat si cu discheta pe care, coincidenta sau nu, scria ca este pentru Nokia 9000. 
Din pacate nu am putut sa accesez discheta de pe un calculator cu unitate de disc insa atunci cand o voi face voi updata review-ul. In alta ordine de idei, Nokia 9000 si 9000i nu erau foarte diferite, nu aveau nimic estetic schimbat, nu difereau cu nimic in mare parte decat cu un procesor, o generatie mai noua in cazul lui 9000i. Insa, sa fim seriosi. De la Pentium 2 la Pentium 3 spre exemplu, nu erau salturi imense cum nici astazi nu sunt salturi imense de la un iPhone la altul. 
Insa o sa iau putin fiecare shortcut in parte la puricat sa vedem daca exista diferente. 
Inafara de sectiunea Memory care este diferita, in rest tot ceea ce presupune meniul telefonului, aplicatiile pe care acesta le avea preinstalate, erau identice. In mod normal, orice upgrade ar fi fost logic numai daca existau si diferente sesizabile, as gandi. In acest caz, diferentele fiind atat de mici, incat nici nu merita sa fie luate in calcul. In schimb, urmatoarele modele intr-adevar arata ca niste device-uri mobile cu potential de mini-calculator. 
Si intr-adevar, cred ca primul si singurul device care a putut sa imi fie util, care s-a contopit perfect tehnologia cu designul, functionalitate cu utilitatea a fost 9110 si 9110i. Dupa acel moment, parerea mea este ca Nokia Communicator a venit putin mai tarziu decat anumite device-uri mobile mai performante. Ma refer la laptopuri, cele pe care Nokia Communicator incerca sa le inlocuiasca. Cu cat timpul trecea, laptopurile incepeau sa fie mai mici, mai usoare si mai portabile. Deci, sa detii un device care sa inlocuiasca un laptop nu mai avea sens. Din acest motiv, gama Communicator a avut atatea modele, care au fost scoase din productie prin E90, ultimul Communicator al seriei.
Oarecum imi pare rau ca nu au fost continuata gama, insa Nokia a facut alte device-uri cu impact mai mare sau mai mic pentru piata, deci oarecum pot spune ca ma bucura ca acum colectia mea de Communicator este completa.
In concluzie, Nokia Communicator a condus inovatia in directia in care astazi avem device-urile pe care le folosim in atatea momente si pentru atatea functii. Device-ul l-am comandat din Anglia cu 2 extra baterii relativ bune, insa nu suficient sa reziste o zi. Pentru cei care sunt interesati sa achizitioneze un astfel de device pot pune la dispozitie cu incredere contactul persoanei care se ocupa numai cu Communicator.
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu