sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Nokia N800

Daca ar fi sa ne luam dupa denumire, Nokia N800 Internet Tablet, ar trebui sa credem ca Nokia a creat prima tableta functionala la standardele apropiate celor din ziua de astazi. Apple a mai creat in trecut, anii '90, un fel de tableta care avea rolul de a inlocui calculatorul insa aceea a fost lansata inaintea vremii sale, cunoscand un insucces. Insa, Nokia a venit cu N800 intr-un moment mai bun. Sau oare?

Nokia era inca pe val in anul 2007, un an care a ramas in istorie ca anul in care jocul s-a schimbat pentru producatorii de telefonie mobila, odata cu lansarea primului iPhone. Insa, Nokia in tentativa sa de a lansa produse inovative, a lansat si modelul de "tableta" N800.
Cu o dimensiune de 144 x 75 x 13 mm, Nokia N800 venea cu ceva nou, si anume un sistem de operare bazat pe Linux, si care avea o interfata mai prietenoasa decat Symbianul gasit pe majoritatea device-urilor Nokia.
Nu pot spune ca am fost vreodata fan Nokia N800 sau 810 dat fiind ca motivul lor principal de aparitie este diversificarea pietei, nu neaparat accesibilitatea cumparatorului de rand. Spun acest lucru ca imi aduc aminte cand am descoperit pentru prima data N800 la vanzare ca mi s-a parut ca nici un imprumut imobiliar nu ar putea acoperi valoarea pe care o cerea Nokia pentru un astfel de device.
Ca si comparatie in mod normal cu iPad, acesta vine la un pret accesibil in functie de modelul pe care si-l doreste clientul. Mai mult, vine cu capacitati diferite pentru un pret cat mai accesibil, spre exemplu. Nokia N800 venea intr-o singura si unica configuratie:
128MB RAM, 256MB ROM
- Procesor de 330 MHz
Nu este un device incet, dimpotriva! Este un device inca foarte competent, lipsindu-i intr-adevar suportul din partea dezvoltatorului soft. Insa, si asa, pe configuratia sa initiala inca functioneaza ok, internetul este functional. 
Totodata N800 venea cu o camera de luat vederi pentru teleconferinte, video-call si asa mai departe insa interesanta era amplasarea acesteia.
Pe de alta parte apreciez ca venea cu un suport integrat care facea din N800 un device stabil pe masa, putand sa-l folosesti la vizionarea videoclipurilor sau sa il folosesti pentru video call. In orice caz, N800 era un device interesant, un device futuristic care, cu o tastatura Bluetooth era un device aproape complet. Insa, cu toate acestea, era un device adresat unui numar limitat de oameni, anume cei care si-ar fi permis un astfel de device.
In conlculize, device-ul este intersant, imi place sa il detin 13 ani mai tarziu insa nu este neaparat ce as fi cumparat la acel moment. Este limitativ, chiar si pentru standardele anului 2007 cand Android si iOS se lansau cu zeci, mii de aplicatii pe cand Nokia nici macar nu a fost lansat cu OVI Store. 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu