sâmbătă, 7 noiembrie 2020

Peoples Phone PP800

 Poate ca multi dintre noi nu am auzit niciodata de aceasta companie. Eu am fost unul dintre acele persoane care s-a uitat lung la anunt si nu intelegea daca este real sau o fi vreo greseala sau chiar vreun branding al vreunui telefon popular. Intr-adevar, realitatea este ca Peoples Phone PP880 a existat si acum il prezint pentru cei entuziasmati de tehnologie si de misterele acesteia, cateodata.

Voi incepe cu inceputul: o greseala voita, nevinovata dar care s-ar putea sa fi avut si o oarecare legatura cu insuccesul brandului. "People", care inseamna oameni nu are plural. "People's" ar fi putut fi scris pentru a fi 100% corect si care in acel fel ar fi insemnat "Al oamenilor". Dar, am mai descoperit cateva lucruri interesante, pe care le voi prezenta in cele ce urmeaza.
Desi cifre oficiale ale momentului lansarii nu le-am putut gasi, fiind un telefon foarte rar, estimez ca an de fabricatie 1996. Telefonul se pare ca a fost contruit numai pentru piata englezeasca, acest lucru fiind si mentionat pe cutie. Mai mult decat atat, desi am mai vazut branding-uri ale operatorilor, niciodata nu am vazut branding numai pe ecranul pornit al telefonului, cum se vede in poza de prezentare de pe cutie. Ce mis e pare straniu este faptul ca nicaieri in alta parte nu este mentionat Vodafone, decat pe ecranul telefonului din poza.
In orice caz, asta e inca un lucru care mi-a atras atentia, nu neaparat ca fiind ceva rau dar putin ciudat. Pe de alta parte, telefonul pe care l-am gasit este nou, aproximativ 3 minute vorbite la el, a fost vandut in cutia sa originala cu accesoriile originale. Fiind NMT, nu as fi asteptat sa fie un manual atat de stufos insa este. Ceva ce lipseste din acest manual voi vorbi mai tarziu. 
Nu minteau pe cutie: Telefon, baterie, incarcator si manual. Checked. Incarcatorul avea 2 porturi de incarcare, bateria separat si telefonul impreuna cu bateria. Nu e ceva special. Ce este special in schimb este ca la Battery este numele acesteia trecut insa la "PHONE" este Radio. HMMM. Pai daca e Peoples Phone cum de e Radio. Stiu ca in general, in acea perioada telefoanele mobile se denumeau si Radio - de la statiile de emisie-receptie - insa nu avea legatura neaparat si in acest caz.
Telefonul si bateria aratau ca si cand ar fi fost facute din materiale destul de ieftine, sau cum ar spune lumea - cost efficient. Cu toate acestea, detin in colectie modele de telefoane Nokia care, desi calitaea era net superioara, nu functioneaza desi poate sunt din aceeasi perioada. 
Dar Peoples Phone PP800 functioneaza. Se incarca ca si cand ar fi nou, nu are semnal dat fiind ca lipseste tehnologia NMT insa mi-am facut o idee despre el.
In momentul in care am luat prima data telefonul in mana imi aduce aminte de un telefon anume, un Sony sau Panasonic, ceva similar pe care l-am avut odata in colectie insa nu functiona. Nu pot fiu sigur care terminal ii putea semana dar am un sentiment ca am mai vazut odata acest design. Asa cum mentionam mai sus, totalul convorbirilor a fost de 3 minute pe acest telefon. 
Pe langa selector de apel de alerta, pe langa functiile de baza pe care le avea telefonul, ceva ce imi place, pot sa spun asa, este faptul ca nevigarea prin meniu este ok, telefonul pare rapid si spontan in comenzi. Nokia din aceeasi perioada era putin mai slaba cand venea vorba de navigare in meniu, comparativ cu PP800.
In alta ordine de idei, mi se pare fascinant cum un telefon atat de rar a reusit sa ramana intact, nou si sa nu ii curga elementii bateriei pana in 2020, anul acestui review. Ceva foarte interesant este ca in manualul de utilizare nu se face referire la portul acesta:
Da, este portul de conectare la handsfree-ul masinii insa din pacate nimic nu este mentionat in manual, despre acesta sau metoda de conectare la handsfree. Tot ce este descris in manual despre device se poate vedea mai jos. Singurul lucru care ar fi putut urma dupa prezentarea modelului si butoanele acestuia era portul de pe spatele device-ului insa producatorul a tinut sa mentioneze mai degraba functionalitatea antenei.
Totodata, arata destul de ciudat portul, aproape ca as fi zis ca este unul de incarcare. Pe laterale nu se regaseste nimic, nici macar un buton. Nici buton de volum sau orice altfel de buton care ar fi putut deservi acestui model. 
In concluzie, telefonul este interesant, nu este un design revolutionar, nu a adus ceva pe piata de care tehnologia a putut sa beneficieze, nu a inovat nimic si nici nu a fost cu mult diferit de competitie. Singurul lucru care este impresionant este ca a rezistat pana acum, ceea ce este un merit mai ales celor care l-au detinut.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu